Νέο βίντεο αποτελεί απόδειξη πως η Μυτιλήνη είναι καζάνι που βράζει λόγω των μεταναστών;

Περισσότερες από 660 κοινοποιήσεις έχει λάβει μέχρι στιγμής ποστ που φιλοξενεί βίντεο το οποίο φέρεται να αποτελεί απόδειξη για το ότι η Μυτιλήνη είναι ‘’καζάνι που βράζει’’ λόγω μεταναστών. Screenshot από το εν λόγω ποστ έχετε τη δυνατότητα να δείτε εδώ:

To προς αξιολόγηση ποστ

Τι ισχύει;

Στο εν λόγω βίντεο βλέπουμε πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί και να καλούν δυνάμεις της αστυνομίας να φύγουν, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακούγεται από τον άνθρωπο που βιντεοσκοπεί το συμβάν πως στη συγκέντρωση συμμετέχει και ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο 8:50, βλέπουμε πως οι δυνάμεις της αστυνομίας ξεκινούν να χρησιμοποιούν χημικά απέναντι στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι πραγματικό και έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ποστ προς αξιολόγηση. Βέβαια δεν είναι καθόλου νέο αλλά προέρχεται από τις 26 Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή παραπάνω από ένα έτος νωρίτερα. Η αρχική μετάδοσή του έγινε ζωντανά από την ενημερωτική ιστοσελίδα Στο Νησί και τη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου. Το αρχικό βίντεο της 26ης Φεβρουαρίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το γεγονός πως στο προς αξιολόγηση ποστ δεν αναφέρεται η ημερομηνία κατά την οποία το βίντεο που παρουσιάζεται τραβήχτηκε, αποτελεί παραπληροφόρηση αφού εμμέσως υπονοείται πως είναι σημερινό. Ως αποτέλεσμα, κόσμος που δε γνωρίζει το πλαίσιο και την περίοδο που αυτό τραβήχτηκε, το αναπαράγει ως νέα είδηση.

Συμπέρασμα:

Το προς αξιολόγηση βίντεο είναι πραγματικό αλλά δεν είναι σημερινό όπως εμμέσως παρουσιάζεται από τη συντάκτη του ποστ προς αξιολόγηση. Το βίντεο αυτό τραβήχτηκε και δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή περισσότερο από ένα έτος νωρίτερα, κάτι που καθιστά το ποστ που φιλοξενεί το βίντεο, παραπλανητικό.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού