Ο τρομοκράτης που αποκεφάλισε τον δάσκαλο στη Γαλλία, υπήρξε πρόσφυγας στην Ελλάδα;

Κυκλοφόρησε πριν κάποιες ώρες ο ισχυρισμός πως ο τρομοκράτης-δολοφόνος του Γάλλου καθηγητή ιστορίας προ ολίγων ημερών, έχει υπάρξει πρόσφυγας στην Ελλάδα στο παρελθόν, συνοδευόμενος (ο ισχυρισμός) από μία φωτογραφία (Εικόνα 1) που ‘’αποδεικνύει’’ την ισχύ του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Οκτώβρη, ο καθηγητής ιστορίας σε σχολείο του Παρισιού, Samuel Paty, δολοφονήθηκε από τον 18χρονο Abdullakh Anzorov, ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του από τα πυρά της αστυνομίας (περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν εδώ https://web.archive.org/…/teacher-decapitated-in-paris…). Ο Anzorov είχε Τσετσένικες ρίζες, γεννήθηκε στη Ρωσία το 2002, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ρώσικης πρεσβείας στο Παρίσι, ζούσε στη Γαλλία από έξι ετών με την οικογένειά του (μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του εκπροσώπου εδώ https://web.archive.org/…/russia-dismisses-links-to… και εδώ https://web.archive.org/…/Chechen-accused-of-beheading…) και συγκεκριμένα στην πόλη Evreux της Νορμανδίας (https://web.archive.org/…/story-AVp4Vg3VauhBGOltWDjjjK…). Δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να καταφέραμε να βρούμε και να συνδέει τον Anzorov με την Ελλάδα σε διεθνή δημοσιεύματα.

Όσον αφορά τώρα την εικόνα που παρουσιάζεται και προσπαθεί να πείσει πως ένας εκ των εικονιζομένων στο Μοναστηράκι είναι ο Anzorov. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας γεννήσει υποψίες είναι πως η ημερομηνία που ανέβηκε η συγκεκριμένη εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα είναι 7 Ιουλίου του 2014, όπως αναγράφεται στο κάτω μέρος της. Το 2014 ο Anzorov ήταν 12 ετών. Είναι εμφανές πως ο φερόμενος ως Anzorov στη φωτογραφία, δεν μπορεί να είναι 12 ετών παιδάκι. Αλλά δε μείναμε εκεί.

Με ένα reverse image, βρήκαμε πως η συγκεκριμένη φωτογραφία μαζί και με άλλες του ίδιου ανθρώπου έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα όπως τον Ιούλιο του 2020, ισχυριζόμενη πως παρουσιάζει τζιχαντιστή (https://web.archive.org/…/status/1282701420349857795). Από έτερη φωτογραφία που ανέβασε ο λογαριασμός αυτός στις 14 Δεκέμβρη του 2014 (μπορείτε να τη δείτε εδώ https://pbs.twimg.com/media/Ec0SGPWXkAEXCxO?format=jpg…) γίνεται εμφανές πως δεν απεικονίζεται παιδάκι 12 ετών αλλά άντρας με γένια. Με λίγα λόγια οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ανακυκλώνονται ανάλογα την περίοδο και τη συγκυρία και δεν αφορούν τον Anzorov.

Συμπέρασμα: Όχι, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο πως ο δολοφόνος του Γάλλου καθηγητή, Abdullah Anzorov πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα μιας και οι επίσημες πηγές της Ρωσίας, μιλούν για μόνιμο κάτοικο Γαλλίας από το 2008. Πόσο δε μάλλον να υπήρξε πρόσφυγας στην Ελλάδα. Μάλιστα η φωτογραφία που ‘’αποδεικνύει’’ ότι έχει ζήσει στη χώρα μας, δεν απεικονίζει τον ίδιο, αλλά ανακυκλώνεται από ακροδεξιούς λογαριασμούς, ανάλογα την περίσταση και την περίοδο.

Θ.Κ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού