Επιτέθηκαν πράγματι μέλη της Propatria σε νεαρή φοιτήτρια;

Τι συνέβη;

Στις 13/06/2021 η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου Αττικής του ΚΚΕ, κατήγγειλε πως μέλος της δέχτηκε επίθεση στο Νέο Ηράκλειο από 15 άτομα της φασιστικής οργάνωσης «Propatria». Λίγες ώρες αργότερα (και συγκεκριμένα στις 10:19 μ.μ.), θα δημοσιευθεί στο 902 και μία ακόμη καταγγελία –αυτή τη φορά από την Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ– στην οποία πληροφορούμαστε ότι τα ίδια άτομα της Propatria επιτέθηκαν και σε «στέλεχος της ΚΝΕ, φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την Κυριακή 13/6 μέσα σε συρμό του ηλεκτρικού». Την είδηση αυτή, αναπαρήγαγαν και άλλες ειδησεογραφικές και ενημερωτικές σελίδες όπως ο Ημερόδρομος, η Κατιούσα και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Στις 15/06/2021 η Propatria απαντώντας στις προαναφερθείσες καταγγελίες θα ισχυριστεί στο επίσημο site της πως «η Εφ.συν, αναπαράγει φανταστικά γεγονότα περί επιθέσεων τα οποία εφηύρε η τοπική ΚΝΕ του Ν.Ηρακλείου για να σηκώσει ένα θέμα προς εσωτερική αντιφασιστική κατανάλωση».

Είναι αλήθεια όμως ότι η Propatria δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον τραμπουκισμό της νεαρής φοιτήτριας στον συρμό του ηλεκτρικού; Στις 13/06 γύρω στη 1 το μεσημέρι, δημοσιεύτηκε στο Instagram μία φωτογραφία σε μορφή story από την ομάδα «defend.abelokipoi», στην οποία βλέπουμε έναν σκισμένο Ριζοσπάστη να πατιέται βίαια από έναν νεαρό άνδρα. Την εικόνα επίσης συνοδεύει και το σχόλιο «Να προσέχεις που μπαίνεις από την επόμενη». Την ίδια μέρα γύρω στις 3 το μεσημέρι, η συγκεκριμένη εικόνα θα κοινοποιηθεί κι από την ομάδα «defend_alexandria», κάνοντας tag την ομάδα «defend.abelokipoi» και προσθέτοντας τη φράση «Goodnight Left Side». Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί, ότι στις 14/06 η ομάδα «defend.abelokipoi» θα παραδεχτεί εμμέσως σε μία νέα δημοσίευση, ότι τα μέλη της ήταν αυτά που έκαναν την επίθεση στη νεαρή φοιτήτρια στον ηλεκτρικό, καθώς κάτω από το άρθρο του Ημερόδρομου για το συγκεκριμένο περιστατικό θα σχολιάσουν λακωνικά «smash antifascism».

Μέλη της Defend Abelokipoi ποδοπατούν έναν Ριζοσπάστη στον Ηλεκτρικό

Η κοινοποίηση της επίμαχης φωτογραφίας από την Defend Alexandria

Η Defend Abelokipoi επιβεβαιώνει ότι αυτή συμμετείχε στον τραμπουκισμό της φοιτήτριας

Έχουν όμως πραγματικά σχέση οι συγκεκριμένες ομάδες του Instagram με τη φασιστική και νεοναζιστική οργάνωση Propatria; Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε απόρρητη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας για την ακροδεξιά στην Ελλάδα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην Propatria όσο και στην Defend Athens, θεωρώντας πιθανότατα πως είναι δύο διαφορετικές οργανώσεις. Παρ’ όλα αυτά έχουμε αρκετές ενδείξεις -πέρα από τις συνοπτικές αναφορές στο site indymedia (εδώ και εδώ)- ότι η Defend Athens και η Propatria είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συγκεκριμένα, η Defend Athens φαίνεται να είναι μία υποομάδα της Propatria (και ενδεχομένως όπως θα δούμε και στη συνέχεια η μεγαλύτερη Defend της Ελλάδας), η οποία λειτουργεί και ως ομάδα κρούσης στην περιοχή της Αθήνας. Οι άμεσες και στενές σχέσεις των δύο ομάδων φαίνεται από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που ανέβασε η Defend Athens στο Instagram (με την ονομασία hardcore.athens), από την πορεία που έκανε η Propatria στις 13/06 στο Ηράκλειο Αττικής. Αξίζει να τονιστεί εδώ, πως η Defend Athens δημοσίευσε στο προφίλ της 5 φωτογραφίες και 2 βίντεο από την πορεία, ενώ η Propatria μόλις 3 φωτογραφίες και 1 βίντεο. Επιπλέον στις 15/06, οι δύο ομάδες δημοσίευσαν στο Telegram σχεδόν ταυτόχρονα (με διαφορά 2 λεπτών) το άρθρο από το site της Propatria σχετικά με την επίθεση που έγινε στον ηλεκτρικό.

Η πλήρης σύμπλευση Propatria και Defend Athens στο Telegram

Τέλος, μεταξύ πολλών άλλων, αξιοσημείωτη είναι και η συχνότητα με την οποία η Defend Athens ανεβάζει φωτογραφίες που σχετίζονται άμεσα με την Propatria, όπως βλέπουμε και στην παρακάτω συλλογή εικόνων με την ονομασία «Graffiti».

Γκράφιτι με τη λέξη «Propatria» στο προφίλ της hardcore.athens

Τόσο η Defend Abelokipoi όσο και η Defend Alexandria φαίνεται να είναι υποδιαιρέσεις της Defend Athens. Η πρώτη ακολουθεί και ακολουθείται από την Propatria στο Instagram, την οποία επίσης έχει κάνει και tag σε φωτογραφία από την πορεία στο Ηράκλειο Αττικής.

Tag της Propatria σε εικόνα που ανέβασε η Defend Abelokipoi

Από την άλλη η Defend Alexandria (από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας), συμπλέει πολύ συχνά και με άλλες Defend ομάδες, όπως με την defend_petroupoli888, την defendmenidi (τους οποίους αποκαλεί και συναγωνιστές), την defend_korudallos, την defend.katerini, ενώ δεν διστάζει να κάνει και tag στα stories της ακόμα και την ίδια την Propatria.

Σύμπλευση της Defend Alexandrias, της Defend Petroupoli και της Defend Menidi

Σύμπλευση της Defend Korudallos και της Defend Alexandria

Σύμπλευση (κυριολεκτική και μεταφορική) της Propatria και της Defend Alexandria

Όλες αυτές οι υποομάδες χρησιμοποιούν συνήθως ως λογότυπο το λευκό καλάσνικοφ (χωρίς όμως αυτό να είναι πάντοτε ο κανόνας), ενώ συχνά διαφημίζουν και κοινοποιούν μεταξύ τους τις διάφορες «ακτιβιστικές» τους δράσεις. Για παράδειγμα, η defend_korudallos κατέβασε πριν λίγες μέρες (πιθανότατα στον Κορυδαλλό) μερικά σημαιάκια του ΚΚΕ, τα οποία και φωτογράφισε. Η defend_alexandria κοινοποίησε τη φωτογραφία της defend_korudallos, ενώ στη συνέχεια η defend_korudallos κονοποίησε την κοινοποίηση της defend_alexandria (δηλαδή την αρχική της δημοσίευση).

Κοινοποιήσεις ακτιβιστικών δράσεων από την Defend Korudallos και την Defend Alexandria

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι περισσότερες ομάδες «Defend» φαίνεται να συνδέονται και να συμπλέουν σε μεγάλο βαθμό τόσο με την κεντρική Defend Athens όσο και με την ίδια την Propatria. Συνεπώς, τα 15 άτομα της Defend Abelokipoi που επιτέθηκαν στη νεαρή φοιτήτρια στις 13/06 είναι κατά πάσα πιθανότητα μέλη της Propatria.

 

Σπύρος Αυγερινόπουλος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Ιούνιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού