Είναι σύμφωνα με έρευνα, το 74% των Ελλήνων, διατεθειμένο να εμβολιαστεί υποχρεωτικά κατά της Covid-19;

Τι συνέβη;

Ως αντικείμενο αναφοράς, έχουμε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο reader.gr στις 13 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στον υπότιτλο του άρθρου παρατίθεται πως το 74% των Ελλήνων δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί υποχρεωτικά κατά του νέου κορωνοϊού, ως συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Critical Practice» υπό τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη.

To εν λόγω άρθρο και συμπέρασμα της ιστοσελίδας αναδημοσιεύτηκε και σε διάφορα άλλα site αυτούσιο, όπως το npress.gr, το cyclades24.gr και το tinealarissa.gr ενώ στο diaforetiko.gr, παρουσιάστηκε αντίφαση καθώς το κείμενο που συνόδευε την είδηση παρέθετε διαφορετική ερμηνεία της έρευνας σε σχέση με τον τίτλο του άρθρου, καταδεικνύοντας ότι διαφορετικό ποσοστό του πληθυσμού είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την Covid-19 σε σχέση με αυτό που είναι θετικά διακείμενο να προχωρήσει σε αυτόν.

Εικόνα 1 Άρθρο του reader.gr, στο οποίο αναφέρεται ότι το 74% των Ελλήνων, προτίθεται να εμβολιαστεί υποχρεωτικά για την Covid-19

Εικόνα 2 Άρθρο του diaforetiko.gr, που αναφέρει συγκεχυμένα τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας

Η έρευνα

Για την εξακρίβωση του τι ισχύει στην πραγματικότητα, αναζητήθηκε η πρωτογενής έρευνα της επιστημονικής ομάδας που αποτελείται από τον Δρ. Θεόδωρο Γιαννούτσο (PhD, MS), τη Δρ. Ευαγγελία Στελέτου (MD, MS), τη Δρ. Μαρία Σαρίδη (PhD) και τον Δρ. Κυριάκο Σουλιώτη (PhD). Σε αυτήν, αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο πως το 74% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (74% of respondents supported mandatory vaccination), ενώ το 62% των ιδίων υποκειμένων προτίθενται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 (62% intended to get vaccinated for COVID-19).

Εικόνα 3 Απόσπασμα από την έρευνα, στην οποία φανερώνεται η διάκριση στις ερωτήσεις μεταξύ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της πρόθεσης εμβολιασμού για την Covid-19.

To ίδιο συμπέρασμα εξάγεται και από την παράθεση των στατιστικών παραθεμάτων της έρευνας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, 635 άτομα ανταποκρίθηκαν θετικά (ποσοστό 74.3%) ενώ αρνητικά, 220 (25,7%).

Αντίστοιχα, στην ερώτηση για την πρόθεση εμβολιασμού για την Covid-19, 529 άτομα απάντησαν θετικά (61.9%), ενώ 326 άτομα (38.1%) δεν προτίθενται να εμβολιαστούν.

Εικόνα 4 Απόσπασμα από την στατιστική παράθεση των ερωτήσεων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την πρόθεση εμβολιασμού για την Covid-19

Από την ανάλυση της έρευνας, είναι εμφανές ότι το άρθρο του reader.gr, συνέδεσε τις δύο ερωτήσεις, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα συγκεχυμένο συμπέρασμα σχετικά με τους εμβολιασμούς. Έτσι, η ερώτηση που αφορούσε το υποχρεωτικό των εμβολιασμών, δεν αφορούσε ποτέ τα εμβόλια της Covid-19, σε αντίθεση με την ερώτηση πρόθεσης εμβολιασμού με τα ίδια εμβόλια. Το βεβιασμένο αυτό λάθος, ωστόσο, μοιάζει να αντιλήφθηκαν αρκετά ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν την έρευνα, καθώς σε πολλά σάιτ αναφέρεται πως το 74% αφορά γενικά την υποχρεωτικότητα στους  εμβολιασμούς.

Εικόνα 5 Σωστή παράθεση του συμπεράσματος της έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας

Συμπέρασμα

Στην έρευνα που παρατέθηκε, το ένα ερώτημα ήταν κατά πόσο υποστηρίζει το κοινό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως γενική κρατική πολιτική, ενώ το άλλο διερευνούσε την πρόθεση εμβολιασμού για την Covid-19. Επομένως, οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά συμφωνίας ή όχι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην παρούσα πανδημική κρίση, αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό, δεν αφορά αυτή την έρευνα των Γιαννούτσου, Στελέτου, Σαρίδη και Σουλιώτη.

Απόστολος Μοσχόπουλος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Ιούνιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού