Ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ προς τους εργαζομένους έλεγε να μην παίζονται πλάνα του πρωθυπουργού από το τραπέζι στην Ικαρία;

Το μεσημέρι της 6η Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα από κάτοικο της Ικαρίας, φωτογραφία όπου φερόταν να παρουσιάζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γευματίζει μαζί με δεκάδες άλλους στο σπίτι του βουλευτή Σάμου, κυρίου Χριστόδουλου Στεφανάδη (βρείτε το αρχικό ποστ με τη φωτογραφία εδώ https://www.facebook.com/photo?fbid=10224637751754310&set=a.10203018652410338). Λίγες ώρες αργότερα, θα ερχόταν η επιβεβαίωση της είδησης από τον ίδιο τον βουλευτή (πηγή 1: https://www.protothema.gr/…/ti-leei-o-stefanadis-gia…/ , πηγή 2: https://www.ethnos.gr/…/144904_mitsotakis-ikaria… , πηγή 3: https://www.tovima.gr/…/kanena-ikariotiko-glenti-ti…/).

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Φεβρουαρίου, θα προέκυπτε νέα καταγγελία σχετική με το παραπάνω συμβάν. Αυτήν τη φορά, ο δημοσιογράφος κύριος Χρήστος Ξανθάκης, θα δημοσιοποιούσε μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook, μια ανακοίνωση προς τους παραγωγούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ.), κολλημένη κατά τον ίδιο στην αίθουσα παραγωγής (εδώ η αρχική καταγγελία https://www.facebook.com/photo?fbid=10159494223449497&set=a.60738309496).

Η ανακοίνωση έγραφε τα εξής:

‘’ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ (ΤΡΑΠΕΖΙ), ΙΚΑΡΙΑ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ Δ.ΛΙΓΝΑΔΗ ΟΧΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’’

Αρκετές ερωτήσεις τέθηκαν στη συνέχεια όσον αφορά το κατά πόσο το εν λόγω σημείωμα-ανακοίνωση ήταν αυθεντικό ή όχι.

Το μεσημέρι της 8ης Φεβρουαρίου, θα έπαιρνε θέση από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook και ο διευθυντής ενημέρωσης της Ε.Ρ.Τ. κύριος Φώτης Καφαράκης. Στο ποστ του (βρείτε το εδώ https://www.facebook.com/photo?fbid=10223700601253901&set=pcb.10223700631374654) έγραψε τα εξής:

‘’ Ως γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν «απαγόρευση» της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12.00, στις 15.00 το μεσημέρι -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21.00. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9.’’

Όπως φαίνεται μέσω του ποστ του, επέλεξε να μην επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να αρνηθεί την ύπαρξη της ανακοίνωσης στην αίθουσα παραγωγής της Ε.Ρ.Τ.

Σήμερα βέβαια 10 Φεβρουαρίου, δημοσιεύθηκε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ρ.Τ. που υπογράφεται από τον κύριο Νίκο Κορόβηλα, εκπρόσωπο δημοσιογράφων τηλεόρασης και την κυρία Κατερίνα Φρύσσα, εκπρόσωπο δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων (βρείτε την εν λόγω ανακοίνωση εδώ https://www.ert.gr/…/anakoinosi-ekprosopon-ton…/).

Σε αυτήν διαβάζουμε τα εξής:

‘’ Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε

αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή

και να αποσιωπηθεί μια είδηση. Συνήθως οι εντολές είναι

προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως

είναι πραγματικό γεγονός. Έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο

γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δουν

πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί

προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ

εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών.

Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε

παρέμβαση. Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι

του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο

των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το

προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία.

Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν

των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές

και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά

στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική

ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και

της ελληνικής κοινωνίας.’’

Όπως φαίνεται λοιπόν, εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. επώνυμα πλέον επιβεβαιώνουν την ανακοίνωση την ύπαρξη της οποίας κατήγγειλε εξ αρχής ο κύριος Ξανθάκης. Η επιβεβαίωση αυτή μάλιστα είναι ανεβασμένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ρ.Τ.

Συμπέρασμα: Με βάση ανακοίνωση εργαζομένων στην Ε.Ρ.Τ. που είναι ανεβασμένη στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοσίου φορέα ραδιοτηλεόρασης, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σημειώματος που έδινε την εντολή να μην παίζονται πλάνα από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε τραπέζι στην Ικαρία.

Θ.Κ.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού