Χρήστες του Reddit μετακινήθηκαν από την επένδυσή τους σε μετοχές της GameStop, προς το ασήμι;

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης η είδηση πως οι χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας Reddit, μετακίνησαν τις επενδύσεις που είχαν σε μετοχές της εταιρείας GameStop, προς το ασήμι (πηγή 1: https://web.archive.org/…/silver-price…/index.html, πηγή 2: https://web.archive.org/…/www…/news/business-55882758 , πηγή 3: https://web.archive.org/…/is-silver-the-next-gamestop.html ). Την είδηση αναπαρήγαγαν και εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως ενδεικτικά η Καθημερινή, το Πρώτο Θέμα και το Βήμα (πηγή 1: https://web.archive.org/…/einai-to-asimi-to-epomeno…/ , πηγή 2: https://web.archive.org/…/wall-street-oi…/ , πηγή 3: https://web.archive.org/…/oi-diadiktyakoi-exthroi-ton… , πηγή 4: https://web.archive.org/…/retail-investors-turn… ). Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ενδεικτικό άρθρο στον ελληνικό τύπο.

 

Επειδή είναι αρκετά πιθανό ο αναγνώστης να μη γνωρίζει ακριβώς την ιστορία γύρω από τις μετοχές της εταιρείας GameStop, θα προσπαθήσουμε αρχικά να κάνουμε μία ενημερωτική εισαγωγή και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην αποδόμησή μας.

Η GameStop είναι εταιρεία λιανικής πώλησης παιχνιδιών, κονσολών και ηλεκτρονικών ειδών με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η οποία την τελευταία επταετία είχε απωλέσει τεράστιο κομμάτι της χρηματιστηριακής της αξίας. Τον Νοέμβριο του 2013 η αξία της μετοχής της είχε φτάσει έως τα 56 δολάρια, ενώ μέχρι και τα μέσα Αυγούστου του 2020 είχε πέσει σε λιγότερα από 5 δολάρια (πηγή: https://www.marketwatch.com/investing/stock/gme). Έτσι μεγάλο κομμάτι της αγοράς, περίμενε πως η μετοχή της θα συνέχιζε σε βάθος χρόνου να χάνει αξία μιας και οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και το γεγονός πως οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε ψηφιακές πλέον λύσεις για αγορά παιχνιδιών, έμοιαζαν να μην αντιστρέφονται. Ως εκ τούτου, μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) όπως για παράδειγμα η Melvin Capital (https://web.archive.org/…/en…/wiki/Melvin_Capital) αποφάσισαν να στοιχηματίσουν στην περαιτέρω απώλεια της αξίας της GameStop με τη μέθοδο του short selling.

Με τη στρατηγική αυτή ο επενδυτής (στη δική μας περίπτωση η Melvin Capital) δανείζεται μετοχές μιας εταιρείας που πιστεύει ότι στο μέλλον θα μειωθεί η χρηματιστηριακή της αξία (στην περίπτωσή μας της GameStop). Στη συνέχεια πουλάει τις μετοχές αυτές σε αγοραστές με την τωρινή τους αξία, υποσχόμενος ότι στο μέλλον θα τις αγοράσει στην αξία που θα έχουν εκείνη την περίοδο. Εάν όπως περιμένει ο επενδυτής οι μετοχές στη μελλοντική ημερομηνία που θα τις ξαναγοράσει έχουν απωλέσει κομμάτι της αξίας τους, τότε θα παρουσιάσει κέρδος. Εάν αντιθέτως οι μετοχές έχουν αυξήσει την αξία τους, τότε ο επενδυτής θα παρουσιάσει ζημία (https://web.archive.org/…/www…/terms/s/shortselling.asp). Σε αυτό το σημείο λοιπόν, είναι που εντάσσεται στην περίπλοκη εξίσωσή μας το Reddit.

Το Reddit (https://www.reddit.com/) αποτελεί ένα τεράστιο δίκτυο κοινοτήτων ανθρώπων όπου δημιουργούν εντός της πλατφόρμας, χώρους συζήτησης για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να φανταστεί κάποιος. Ένας από τους πολλές χιλιάδες χώρους συζήτησης της πλατφόρμας είναι και το subreddit ‘’wallstreetbets’’ στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι σήμερα 8.5 εκατομμύρια άνθρωποι και συζητούν κατά κύριο λόγο περί επενδύσεων στο χρηματιστήριο (https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/).

Εκεί κυρίως τον τελευταίο μήνα, δημιουργήθηκε ένα πολυπληθές ‘’κίνημα’’ κατά βάση ερασιτεχνών επενδυτών στο χρηματιστήριο που αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στη μετοχή της GameStop. Ο βασικός λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό, ήταν όπως φαίνεται και από την πλειοψηφία των ποστ στο συγκεκριμένο subreddit, να επιτεθούν στα επενδυτικά κεφάλαια που επιλέγουν με ανήθικο (αν και όχι παράνομο) τρόπο να ποντάρουν στην καταστροφή εταιρειών, παρά στην ‘’άνθισή’’ τους. Σε περίπτωση που κατάφερναν σε ένα βάθος χρόνου να αυξήσουν την τιμή της μετοχής της εταιρείας, θα κέρδιζαν τόσο οι ίδιοι χρήματα, όσο βέβαια και θα έχαναν τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που στοιχημάτισαν στην καταστροφή της εταιρείας GameStop. Για κάποιους μικρο-επενδυτές ήταν μία μάχη απέναντι στο κατεστημένο της Wall Street, για άλλους ένας ακόμη τρόπος να βγάλουν χρήματα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η μετοχή της GameStop έφτασε στις 27 Ιανουαρίου του 2021 για πρώτη φορά στην ιστορία της, στα 347 δολάρια (πηγή: https://www.marketwatch.com/investing/stock/gme). Για περισσότερες πληροφορίες περί της όλης ιστορίας μέχρι αυτό το σημείο, μπορείτε να διαβάσετε τα εξής (πηγή 1: https://web.archive.org/…/www…/news/newsbeat-55841719 , πηγή 2: https://web.archive.org/…/market-is-rigged-in-favour-of… , πηγή 3: https://web.archive.org/…/gamestop-what-happened-reddit…).

Στις 1 Φεβρουαρίου λοιπόν και εν μέσω της άτυπης μάχης ανάμεσα στους μικρο-επενδυτές του Reddit (και κάποιες ίσως επενδυτικές εταιρείες που βρήκαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν την τάση) και τα επενδυτικά κεφάλαια, δημοσιεύθηκαν πολλά άρθρα σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που ισχυρίζονταν πως οι χρήστες του Reddit άρχισαν να αποχωρούν από τις μετοχές της GameStop και να επενδύουν στο ασήμι (μπορείτε να βρείτε τα άρθρα αυτά στην αρχή της αποδόμησής μας). Την είδηση αυτή αναπαρήγαγαν μάλιστα και πολλά ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα.

Τον ισχυρισμό τους τον βάσισαν σε ‘’κάποιους’’ χρήστες που έκαναν ποστ στο subreddit ‘’wallstreetbets’’, καλώντας τους υπολοίπους της κοινότητας να επενδύσουν στο ασήμι και όχι πλέον στην GameStop. Βέβαια από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκε η είδηση, η τεράστια πλειοψηφία του συγκεκριμένου subreddit, μίλησε για ψεύδη που μοναδικό στόχο είχαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την GameStop, να αλλάξουν την επένδυσή τους και έτσι τα μεγάλα επενδυτικά funds να μετριάσουν τις ζημίες τους. Εδώ (https://www.reddit.com/search/?q=silver ) μπορείτε να βρείτε όλα τα ποστ που στον τίτλο τους έχουν τη λέξη ‘’silver’’ (ασήμι), τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην εν λόγω συζήτηση-subreddit. Όλα τα ποστ με πολλές δεκάδες χιλιάδες upvotes (θετικές ψήφους) μιλούν για ψεύδη, ενώ το μοναδικό με σχετικά ικανοποιητικό αριθμό θετικών ψήφων που μιλάει υπέρ της επένδυσης σε ασήμι, έχει τη στιγμή που γράφεται η αποδόμησή μας, 5700 upvotes, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα υπόλοιπα (https://www.reddit.com/…/silver_biggest_short_squeeze…/).

Παράλληλα, ένα παρόμοιο subreddit, το ‘’wallstreetsilver’’ (https://www.reddit.com/r/Wallstreetsilver/ ) δημιουργήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 2021, δηλαδή κατά τη διάρκεια της όλης διαμάχης. Εάν κανείς παρατηρήσει την πλειοψηφία των χρηστών που ποστάρουν και σχολιάζουν εκεί, θα δει πως είναι προφίλ που δημιουργήθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες, με αναφορές να γίνονται και σε botάκια. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους χρήστες που επένδυσαν στη μετοχή της GameStop να εκτιμήσουν πως κάτι τέτοιο αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η όλη συζήτηση περί επένδυσης στο ασήμι είναι κατασκευασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συμπέρασμα: Η κοινότητα του Reddit οργανώθηκε τον τελευταίο μήνα μέσω μιας σειράς από ποστ στο subreddit ‘’wallstreetbets’’, ώστε να επενδύσει στη μετοχή της εταιρείας GameStop και να χτυπήσει επί της ουσίας τα επενδυτικά κεφάλαια που στοιχημάτισαν στην καταστροφή της εν λόγω εταιρείας. Μια σειρά από δημοσιεύματα διεθνών αλλά και εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης, ισχυρίστηκαν πως η κοινότητα του Reddit αποφάσισε να αφήσει τη μετοχή της GameStop και να επενδύσει στο ασήμι. Ο ισχυρισμός όμως αυτός δε βασίζεται πουθενά, πέρα από ελάχιστα ποστ που δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα και τα οποία δε γνώρισαν και ιδιαίτερη θετική προβολή. Αντιθέτως, η τεράστια πλειοψηφία των μικρο-επενδυτών του Reddit μιλά για οργανωμένη προσπάθεια των επενδυτικών funds με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και έτσι να μετριάσουν τις ζημίες τους. Εκτιμούμε λοιπόν πως ο ισχυρισμός ότι το Reddit αποφάσισε να επενδύσει στο ασήμι και να αποχωρήσει από τις μετοχές της GameStop, είναι ψευδής.

Θ.Κ.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού