Είναι αλήθεια πως ιστοσελίδα δημοσίευσε τα γεγονότα που συνέβησαν στο Καπιτώλιο πριν καν αυτά συμβούν;

Κυκλοφόρησε διεθνώς στα κοινωνικά δίκτυα ο ισχυρισμός πως η ενημερωτική ιστοσελίδα ‘’NPR News’’ δημοσίευσε την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ και τις συγκρούσεις τους με την αστυνομία, ώρες πριν αυτές συμβούν. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε screenshot που έχει ληφθεί από τον τίτλο του της ζωντανής ανταπόκρισης ‘’Trump Supporters Storm U.S. Capitol, Clash With Police’’ και από κάτω δείχνοντας την ώρα που αυτή ανέβηκε (9.33 π.μ. , Eastern Time). Παρ’ όλα αυτά οι συγκρούσεις στην πραγματικότητα συνέβησαν ώρες μετά. Μήπως γνώριζαν από πριν τι επρόκειτο να συμβεί; Μήπως ήταν όλα κανονισμένα; Τι ισχύει;

Την εν λόγω ζωντανή ανταπόκριση μπορείτε να τη βρείτε εδώ (https://www.npr.org/…/diehard-trump-supporters-gather…). Όπως φαίνεται ο τίτλος παραμένει ο ίδιος όπως και η ώρα που ανέβηκε. Βέβαια το συμπέρασμα ότι ο τίτλος είναι προγενέστερος των επεισοδίων απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια.

Πρώτο ασχολήθηκε με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό το Associated Press (https://web.archive.org/…/fact-checking-afs:Content…). Όπως μας ενημερώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επειδή το συγκεκριμένο άρθρο του NPR News ήταν ζωντανή ανταπόκριση, σημαίνει πως ανανεωνόταν ανάλογα με τα γεγονότα που καλύπτονταν κάθε στιγμή. Έτσι όπως μπορείτε να δείτε ακόμη και σε αυτό αναγράφεται κάτω από τον τίτλο πως τελευταία φορά ‘’ανανεώθηκε στις 3.08 μ.μ. Eastern Time’’. Μάλιστα το Associated Press επικοινώνησε με ανταποκριτή του NPR News όπου και ο δεύτερος επιβεβαίωσε ακριβώς αυτήν την πληροφόρηση, προσθέτοντας μάλιστα πως ο αρχικός τίτλος του άρθρου που ανέβηκε στις 9.33 π.μ. αναφέρεται στο URL του άρθρου (το URL που έχουμε και εμείς παραθέσει παραπάνω). Ο αρχικός τίτλος ήταν ‘’Diehard Trump Supporters Gather In The Nation’s Capital To Protest Election Results’’. Καμία σχέση λοιπόν με συγκρούσεις και εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οι αποδείξεις ήδη αρκετές, αλλά εμείς αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα από εκεί που έφτασε το Associated Press. Επιλέξαμε να ψάξουμε στο archive.org για να δούμε εάν έχουν σωθεί παρελθοντικά snapshots από την εν λόγω ανταπόκριση πριν αυτή αλλάξει τον τίτλο της. Την πλατφόρμα αυτή τη χρησιμοποιούμε σε κάθε μας αποδόμηση, επειδή μας επιτρέπει να σώσουμε την εικόνα μιας ιστοσελίδας σε μια συγκεκριμένη στιγμή του χρόνου, ώστε ακόμη και εάν αυτή μια μέρα αλλάξει, εμείς να έχουμε κρατήσει την παλιά της μορφή για να τη συγκρίνουμε ή να πάρουμε τις προγενέστερες πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Έτσι καταφέραμε να βρούμε τα εξής:

Πρώτο ανέβασμα της ζωντανής ανταπόκρισης πριν δεχτεί την οποιαδήποτε ανανέωση:

https://web.archive.org/…/diehard-trump-supporters… Το snapshot αυτό κρατήθηκε στις 10 η ώρα, 10 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα Eastern Time, που σημαίνει περίπου 40 λεπτά μετά το αρχικό ανέβασμα. Όπως βλέπετε ο αρχικός τίτλος είναι ‘’Diehard Trump Supporters Gather In The Nation’s Capital To Protest Election Results’’.

Επόμενο ανέβασμα της ζωντανής ανταπόκρισης, πρώτη ανανέωση:

https://web.archive.org/…/diehard-trump-supporters… Το snapshot αυτό κρατήθηκε στις 13 η ώρα, 16 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα Eastern Time και όπως βλέπετε ο δεύτερος τίτλος της ανταπόκρισης είναι ‘’We Are Patriots’: Trump Supporters Gather In D.C. To Protest Biden’s Win’’. Μάλιστα αναγράφεται μέσα στο άρθρο πως ανανεώθηκε στις 12:40 μ.μ. Eastern Time.

Προτελευταίο ανέβασμα της ζωντανής ανταπόκρισης, προτελευταία ανανέωση:

https://web.archive.org/…/diehard-trump-supporters… Το snapshot αυτό κρατήθηκε στις 15 η ώρα, 10 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα Eastern Time και όπως βλέπετε ο τίτλος πλέον είναι ‘’ Trump Supporters Storm Capitol, Clash With Police’’. Μάλιστα αναγράφεται μέσα στο άρθρο πως ανανεώθηκε στις 2.47 μ.μ. Eastern Time.

Παράλληλα σε περίπτωση που διαβάσετε την κάθε ανανέωση ξεχωριστά, θα προσέξετε ότι δεν έχει τροποποιηθεί μόνο ο τίτλος της ανταπόκρισης, αλλά και το περιεχόμενο του άρθρου, ανάλογα με τις νέες εξελίξεις!

Συμπέρασμα: Όχι, καμία ενημερωτική ιστοσελίδα δεν προέβλεψε τα επεισόδια και την εισβολή στο Καπιτώλιο πριν αυτά συμβούν. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται τόσο από ανταποκριτές της σελίδας NPR News, όσο και από το αρχικό URL της ανταπόκρισης στο οποίο φαίνεται ο αρχικός τίτλος. Τέλος, την πιο σοβαρή απόδειξη του ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, αποτελούν τα snapshot από το archive.org που παρουσιάζουμε και δείχνουν κάθε μία ανανέωση της ανταπόκρισης και κάθε τροποποίηση τίτλου και περιεχομένου που αυτή υπέστη.

Θ.Κ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού