Είναι αλήθεια πως η διαδικασία εμβολιασμού απέναντι στην Covid-19 πηγαίνει βάσει προγράμματος;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του επισήμου λογαριασμού του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Twitter, ανέβασε στις 5 Ιανουρίου ποστ (μπορείτε να το δείτε εδώ https://twitter.com/Primeminis…/status/1346544878193356804) στο οποίο μας ενημέρωνε πως σήμερα εμβολιάζονται καθημερινά 5000 πολίτες, ενώ παράλληλα είναι σίγουρος πως θα τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει θέσει η κυβέρνηση. Αφενός ποιος είναι ο προγραμματισμός που έχει θέσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, αφετέρου τα στοιχεία προμηνύουν πως θα τηρηθεί ή όχι;

Ο αρχικός αλλά μη επίσημος προγραμματισμός που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την παραλαβή εμβολίων, με βάση τον υπουργό υγείας κύριο Κικίλια, ήταν οι πρώτες 700.000 δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης, να έφταναν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο (πηγή 1: https://web.archive.org/…/kikilias-700000-emvolia-tis… πηγή 2: https://web.archive.org/…/v-kikilias-tria-ekat-doseis…/). Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη κατ’ επείγουσα έγκριση από τον EMA μιας και ο οργανισμός συνεχίζει να ελέγχει τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής συλλεγεί (πηγή: https://web.archive.org/…/update-rolling-review…). Έτσι ο αρχικός προγραμματισμός δεν υλοποιήθηκε. Αντί αυτού, στις 25 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έλαβε τις πρώτες περίπου 9700 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech (Πηγή: https://www.skai.gr/…/eftasan-stin-ellada-ta-prota…) και στις 29 Δεκεμβρίου τις επόμενες 83850 (πηγή: https://www.cnn.gr/…/emvolio-koronoios-eftasan-oi-83…).

Στη συνέχεια στα μέσα Νοεμβρίου, η εκτίμηση της κυβέρνησης με βάση τα τότε δεδομένα ήταν πως θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού 2.117.400 πολιτών μηνιαίως χωρίς βέβαια να προσδιορίζεται για ποια συγκεκριμένα χρονική περίοδο μιλάμε (πηγή 1: https://www.typosthes.gr/…/234155_koronoios-embolio-gia… πηγή 2: https://gr.euronews.com/…/18/to-ethniko-sxedio-emvoliasmou). Ο αριθμός αυτός φαίνεται πως παρέμεινε αμετάβλητος έως και τουλάχιστον τις αρχές Δεκέμβρη (πηγή 1: https://www.ert.gr/…/k-mitsotakis-ton-ianoyario-xekina…/ πηγή 2: https://www.ethnos.gr/…/136086_koronoios-emboliastiko…).

Στα μέσα Δεκέμβρη, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Αριστοτελία Πελώνη, θα μας ενημέρωνε πως ο στόχος ήταν έως τις αρχές καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα 60-70% του γενικού πληθυσμού (πηγή 1: https://www.tovima.gr/…/peloni-apo-ton-fevrouario-o…/ πηγή 2: https://www.iefimerida.gr/…/xekina-stis-27-dekembrioy-o…).
Το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό απέναντι στην covid-19 βέβαια θα δημοσιευόταν επισήμως λίγες ημέρες μετά, στις 23 Δεκέμβρη (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ https://web.archive.org/…/ethniko_epiheirisiako_shedio…).

Στο σχέδιο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ο αριθμός των 2.117.400 πολιτών που εκτιμώνταν προγενέστερα ότι θα εμβολιάζονται μηνιαίως, ούτε βέβαια και κάποια πιο συγκεκριμένη εκτίμηση για το έως πότε εκτιμάται πως το μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, με σκοπό να χτιστεί η ανοσία. Παράλληλα, στη σελίδα 4, μας δίνεται ένα ποιοτικό διάγραμμα με μεταβλητές τα διαθέσιμα εμβόλια και τον χρόνο. Σε αυτό βλέπουμε πως στην πρώτη φάση των εμβολιασμών που θα διαρκέσει από τις 27 Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου, τα διαθέσιμα εμβόλια θα είναι λιγοστά. Στη δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο θα αυξηθούν δραματικά και στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται έως τον Ιούνιο του 2021 που θα σταθεροποιηθούν.

Δυστυχώς βέβαια δε μας δίνεται κανένα ποσοτικό στοιχείο μέσω της καμπύλης ώστε να μελετήσουμε λίγο πιο ενδελεχώς το επιχειρησιακό πλάνο. Αυτό το οποίο κάναμε λοιπόν για να δούμε τι ακριβώς δεδομένα μπορεί να μας δώσει η συγκεκριμένη καμπύλη (σε περίπτωση που το υπουργείο υγείας τη σχεδίασε σωστά) ήταν να την ψηφιοποιήσουμε ώστε να βρούμε την ανώτατη τιμή των διαθεσίμων εμβολίων όταν αυτή επιτευχθεί. Θεωρήσαμε με βάση τη δήλωση του πρωθυπουργού πως σήμερα εμβολιάζονται 5000 πολίτες την ημέρα, πως η κατώτερη τιμή της καμπύλης που συναντούμε στο διάγραμμα και αντιστοιχεί στο σήμερα είναι 5000. Οπότε αναλογικά προέκυψε πως η ανώτατη τιμή είναι κοντά στο 50.000, δηλαδή 1.500.000 εμβολιαζόμενοι πολίτες τον μήνα και όχι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια που έδιναν οι αρχικές εκτιμήσεις (είναι εξάλλου αστείο το να δηλώνεται τόσο συγκεκριμένος αριθμός όπως ήταν ο 2.117.400). Προσοχή βέβαια, το συγκεκριμένο συμπέρασμα έχει νόημα ΜΟΝΟ σε περίπτωση που το διάγραμμα μέσα στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι σωστό, έστω και ποιοτικά.

Τέλος είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως μέσα στο σχέδιο αναγράφεται αυτολεξεί πως ‘’ Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών βασίζεται σε μεγάλο αριθμό μεταβλητών, γνωστών και μη, εκ των οποίων αρκετές δεν βρίσκονται στον έλεγχό μας, καθώς και σε σειρά υποθέσεων και παραδοχών, η μεταβολή των οποίων ενδέχεται να διαφοροποιήσει όσα περιγράφονται στο παρόν κείμενο. Το περιεχόμενο του παρόντος κειμένου βασίζεται στο ισχύον Σχέδιο Εμβολιασμών κατά την 23/12/2020’’.

Συμπέρασμα: Πολλοί από τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς όσον αφορά τον εμβολιασμό αποδείχτηκε πως υπήρξαν λανθασμένοι μέχρι σήμερα, όπως αναδείξαμε παραπάνω. Παράλληλα, ακόμη και στο επίσημο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, αναφέρεται άμεσα πως αυτό βασίζεται σε μια σειρά από υποθέσεις και παραδοχές που δε βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούμε πως η δήλωση του πρωθυπουργού πως είναι σίγουρος ότι θα πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμός που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό είναι εν πολλοίς παραπλανητική.

Θ.Κ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού