Αποφάσισαν οι έμποροι στην Κρήτη να ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης;

Κυκλοφόρησε μαζικά στα κοινωνικά δίκτυα πριν από λίγες ημέρες ο ισχυρισμός πως η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης, ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην Κρήτη στις 18 Δεκέμβρη, παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις (ενδεικτικά δείτε στην εικόνα που παραθέτουμε). Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η επιστολή που φέρεται να απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στις 11 Δεκέμβρη, ανακοινώνοντας την απόφασή της στην κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί εδώ (https://web.archive.org/…/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE…/). Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον επίλογο της επιστολής πως ‘’Επειδή έχομε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης για «τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, σας ενημερώνουμε ότι εμείς στην Κρήτη θα ανοίξομε την αγορά και τα καταστήματα από 200 τ.μ. και κάτω στις 18 Δεκεμβρίου 2020 με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.’’ Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα ο ισχυρισμός να γίνει viral και να αναπαράγεται ως ‘’η επανάσταση της Κρήτης’’. Παρόλα αυτά, δεν ισχύουν τα ανωτέρω.

H ιστοσελίδα GRTimes.gr, λίγο αφότου ο ισχυρισμός άρχισε να αναπαράγεται μαζικά, επικοινώνησε τόσο με τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας, όσο και με τον πρόεδρο, που φέρονταν να υπογράφουν την εν λόγω επιστολή (πηγή: https://web.archive.org/…/chamos-stin-kriti-apo-keimeno…). Ο γενικός γραμματέας κ. Τσαμανδούρας αφενός, ενημέρωσε πως η επιστολή που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο ήταν πρόταση που τελικά απορρίφθηκε από την ομοσπονδία και αντί αυτής, εστάλη διαφορετική ανοιχτή επιστολή στις 14 Δεκέμβρη. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Κουμεντάκης αφετέρου, είπε πως η επιστολή που διέρρευσε δεν αποτελεί επίσημη θέση της ομοσπονδίας.

Η επιστολή που στην πραγματικότητα εστάλη στις 14 Δεκέμβρη, μπορεί να βρεθεί εδώ (https://www.greekaffair.news/dilosi-koymantaki-proedroy…/) με ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου. Η αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής μάλιστα, επιβεβαιώνεται και από τον λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου στα κοινωνικά δίκτυα, όπου τη δημοσίευσε την ίδια ημέρα (πηγή: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3565949710161128&id=146146752141458).

Διαβάζοντας την πραγματική επιστολή της ομοσπονδίας προς την κυβέρνηση, διαπιστώνεται πως πουθενά δεν αναφέρεται ενδεχόμενο άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στις 18 Δεκέμβρη. Αντ’ αυτού γίνεται έκκληση προς τον πρωθυπουργό ‘’ να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων’’, επειδή τα μικρά καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μέσω click away, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Συμπέρασμα: Όχι, δεν πρόκειται μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, να ανοίξουν οργανωμένα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στις 18 Δεκέμβρη όπως διακινείται στα κοινωνικά δίκτυα. Η επιστολή που προβλήθηκε ότι απεστάλη στον πρωθυπουργό στις 11 Δεκέμβρη και ισχυριζόταν πως τα μαγαζιά θα άνοιγαν, παρά την κυβερνητική απαγόρευση, ήταν προσχέδιο το οποίο τελικά απορρίφθηκε από την ομοσπονδία.

Θ.Κ.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού