Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος και Χρήστος Ευθυμίου συζητούν σε ταινία του ’50 περί μασκών και κορωνοϊού;

Viral έγινε βίντεο λίγων δευτερολέπτων που ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα στις 18 Νοέμβρη, το οποίο παρουσιάζει τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον Χρήστο Ευθυμίου να συζητούν για τον κορωνοϊό, με περισσότερες από 3500 κοινοποιήσεις (μπορείτε να το δείτε  στο ποστ μας). Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η στιχομυθία έχει ως εξής:

Παπαγιαννόπουλος: ‘’Ρε Σωτήρη λέω, αν κρυβόσουν τώρα και σε νομίζαν από κορωναϊό πεθαμένο, τι θα γινότανε;’’

Ευθυμίου: ‘’Τι θα γινότανε; Τίποτα, θα σε νόμιζαν για πεθαμένο’’

Παπαγιαννόπουλος: ‘’Ναι αλλά η ασφάλεια ζωής; Τακ τακ τακ το παραδάκι (γέλια)’’

Ευθυμίου: ‘’Όλα θα τα φανταζόμουνα κυρ Σωτήρη μου, αλλά ότι θα σκεφτόσουνα ασφαλιστής ακόμα και από κορωναϊό, αυτό ούτε το φαντάστηκα, ούτε θα μπορούσα να το φανταστώ’’

Παπαγιαννόπουλος: ‘’Ρε ξέρεις τι θα πει Σωτήρης; Διαόλου κάλτσα που έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου’’.

Ευθυμίου: ‘’Μα είναι μακαρίτης, ή θα μας πεταχτεί και αυτός με καμιά μάσκα;’’

Το εν λόγω κομμάτι προέρχεται από την ταινία του 1959 σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, ‘’Ένας βλάκας και μισός’’. Στο επίμαχο σημείο που μπορείτε να δείτε εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=sehFqglOqXs ) στο 27:30, ο Σωτήρης (Παπαγιαννόπουλος) αναλύει το σχέδιό του να παίξει τον πεθαμένο για να λάβει χρήματα από την ασφάλεια ζωής που έχει κάνει, αν και πουθενά δεν αναφέρεται ο κορωνοϊός ή η χρήση μάσκας.

Για τον περισσότερο κόσμο κάτι τέτοιο είναι προφανές αλλά για ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι κόσμου που πίστεψε πως πραγματικά έγινε αυτή η συζήτηση το μακρινό 1959 μάλλον δεν ήταν. Το editing που έχει γίνει στον ήχο με αποτέλεσμα οι φωνές των ηθοποιών την ώρα που χρησιμοποιούνται οι λέξεις κορωνοϊός και μάσκα που δεν υπάρχουν στην πραγματική ταινία, είναι καλής ποιότητας οπότε είναι δύσκολο ακουστικά να διακρίνει κανείς την αλλοίωση που δέχτηκε το αρχικό βίντεο.

Ένα βέβαια στοιχείο που θα έπρεπε να παραξενέψει, είναι πως στην αρχή βλέπουμε μία αντιγραφή του logo της Φίνος Φίλμ, αλλά με διαφορετικό όνομα, του ανθρώπου ο οποίος έκανε το αρχικό μοντάζ.

Ο Γιάννης Τσιτουρίδης, ο άνθρωπος που δημιούργησε το εν λόγω βίντεο, συνηθίζει να προχωρά σε μοντάζ στον ήχο παλιών ταινιών ώστε να καυτηριάζει την επικαιρότητα μέσα από τα πρόσωπα και τα λεγόμενα ηθοποιών της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου (στο κανάλι που διατηρεί, μπορείτε να δείτε και άλλα παρόμοια βίντεό του https://www.youtube.com/…/UC26Ck3vBmW8mFcq5upfhP0w/videos).

Συμπέρασμα: Όχι, το βίντεο που παρουσιάζει τον Παπαγιαννόπουλο και τον Ευθυμίου να συζητούν στη δεκαετία του ’50 περί κορωνοϊού και μασκών, έχει υποστεί ηχητική αλλοίωση και δεν είναι πραγματικό, αλλά έχει σατιρικό χαρακτήρα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλοι όσοι το είδαν το έχουν αντιληφθεί, ακόμη και εάν για τους περισσοτέρους από εμάς είναι εμφανές. Καλό είναι όταν προχωράμε σε σατιρικά ποστ που τελικά γίνονται viral, να αναφέρουμε άμεσα και τον χαρακτήρα τους, ώστε να μην καταλήγουμε να παραπληροφορούμε τον κόσμο, έστω και άθελά μας.

Θ.Κ.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού