Τεράστια διαδήλωση στο κοινοβούλιο της Σερβίας έφερε τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας;

Τι συνέβη

Κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικά κοινωνικά δίκτυα, βίντεο που φέρεται να παρουσιάζει κατά τον συντάκτη του ποστ που το φιλοξενεί ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΟΣΜΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ….ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ…ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.!!!’’. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται η συγκεκριμένη αποδόμηση, το ποστ αυτό έχει λάβει περισσότερες από 4300 κοινοποιήσεις και περίπου 100.000 θεάσεις.

Το αρχικό ποστ προς αξιολόγηση

Όπως φαίνεται από τη λεζάντα που υποστηρίζει το βίντεο, ο συντάκτης εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί πως το βίντεο είναι τωρινό και μάλιστα πως αυτή η ‘’καταιγίδα κόσμου’’ που παρακολουθούμε, επέφερε το τέλος της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τι ισχύει

Το αρχικό βίντεο που υποστηρίζει τους παραπάνω ισχυρισμούς μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Αρχικά θελήσαμε να επιβεβαιώσουμε εάν το βίντεο προς αξιολόγηση, πραγματικά αναπαριστά γεγονότα που έλαβαν χώρα έξω από το Σέρβικο κοινοβούλιο. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να εστιάσουμε σε στοιχεία του ευρύτερου χώρου που βλέπουμε στο βίντεο και να τα συγκρίνουμε με όσα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μέσω του Google Earth.

Όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω εικόνες, αρκετά στοιχεία που παρουσιάζονται στο βίντεο φαίνεται πως πραγματικά ανήκουν στην εξωτερικό χώρο του Σέρβικου κοινοβουλίου. Συγκρίνοντας εικόνες από το βίντεο προς έρευνα και εικόνες που λάβαμε μέσω του Google Earth, έξω από το κοινοβούλιο της Σερβίας, αντιστοιχήσαμε την ύπαρξη τόσο ενός εκ των δύο αγαλμάτων με την ονομασία ‘’Παιχνιδιάρικα Μαύρα Άλογα’’, όσο και του ευδιάκριτου φανού με τους 6 σφαιρικούς λαμπτήρες που συναντάται κοντά στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου. Επομένως καταλήξαμε στο γεγονός ότι το βίντεο πραγματικά παρουσιάζει συγκέντρωση στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου της Σερβίας.

Εικόνα 1: Το ένα εκ των δύο αγαλμάτων με την ονομασία ”Παιχνιδιάρικα Μαύρα Άλογα’’ που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του Σέρβικου Κοινοβουλίου, φαίνεται τόσο στο βίντεο όσο και από το Google Earth.

 

Εικόνα 2: Ο ίδιος φανός με τους 6 λαμπτήρες παρουσιάζεται τόσο στο βίντεο προς αξιολόγηση όσο και στο Google Earth κοντά στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου.

Έχοντας διασταυρώσει το που τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα, το ερώτημα που τίθεται στο σημείο αυτό είναι το πότε συνέβησαν.

Με μια μικρή έρευνα μέσω Google search τόσο σε ελληνικές όσο και σε ξενόγλωσσες πηγές, δεν καταφέραμε να βρούμε συγκέντρωση/διαδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου τον τελευταίο καιρό. Η τελευταία συγκέντρωση που έλαβε χώρα εκεί, ήταν την Τρίτη 7 Ιουλίου του 2020, λίγες ώρες αφότου ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε τους πολίτες πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό, η χώρα θα έμπαινε σε λοκντάουν (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3).

Το γεγονός ότι ενδέχεται το συγκεκριμένο βίντεο να προέρχεται από την προαναφερθείσα ημερομηνία εξ αρχής φαντάζει λογικό μιας και διακρίνονται αρκετοί πολίτες να φορούν μπλούζες με κοντά μανίκια, κάτι που αναδεικνύει πως κατά πάσα πιθανότητα εκείνη την ώρα είχε σχετικά αυξημένη θερμοκρασία. Στην περιοχή του Βελιγραδίου κατά την περίοδο από τις 10 Μαρτίου του 2021 έως τις 6 Απριλίου του 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης του βίντεο) παρατηρείται μια μέση θερμοκρασία της τάξης των 4 έως 12 βαθμών Κελσίου (πηγή). Επομένως σε περίπτωση που το βίντεο ήταν πρόσφατο, τέτοιο εύρος μέσης θερμοκρασίας, δύσκολα θα επέτρεπε στον κόσμο να κυκλοφορεί με κοντομάνικα. Βέβαια αυτό ως στοιχείο δεν ήταν αρκετό ώστε να καταλήξουμε πως το βίντεο παρουσιάζει τα γεγονότα της 7ης Ιουλίου. Έτσι ψάξαμε και διαφορετικά βίντεο από τη συγκεκριμένη συγκέντρωση ώστε να δούμε εάν θα μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε την υποψία μας.

Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε η μεγάλη Σέρβικη σημαία που διακρίνεται στο προς έρευνα βίντεο να κυματίζει από πολίτη, ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Με βάση το σημείο στο οποίο στέκεται ο άνθρωπος που τραβάει το βίντεο, καταλαβαίνουμε πως η σημαία βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης του κτιρίου.

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα, βρήκαμε αντίστοιχο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Twitter από το ‘’Balkan Insight’’ όπου παρατηρούμε ακριβώς την ίδια σημαία, στην αριστερή πλευρά από την πρόσοψη του κτιρίου όπως και εξάλλου αναμέναμε. Το βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ παρακάτω, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να δείτε την εικόνα στην οποία συγκρίνουμε τα ευρήματα ανάμεσα στο αρχικό και το νέο βίντεο.

 

Εικόνα 3: Η σημαία της Σερβίας που βλέπουμε στο αρχικό βίντεο, βρίσκεται και σε διαφορετικό βίντεο από εκείνη την ημέρα και μάλιστα στο ίδιο σημείο.

Σε περίπτωση που καταφέρναμε να βρούμε κάποιον ή κάποιους πολίτες που να παρουσιάζονται τόσο στο αρχικό προς αξιολόγηση βίντεο όσο και σε διαφορετικό βίντεο που γνωρίζουμε όμως πως είναι από τις 7 Ιουλίου του 2020, θα είχαμε αρκετά στοιχεία στα χέρια μας ώστε να επιβεβαιώσουμε την ημερομηνία πέραν πάσης αμφιβολίας. Και αυτό κάναμε.

Το βράδυ της 7ης Ιουλίου, δημοσιεύθηκε το παρακάτω βίντεο από την εν λόγω συγκέντρωση.

Σε αυτό παρατηρούμε δύο ανθρώπους που είδαμε και στο αρχικό προς εξέταση βίντεο. Συγκεκριμένα, στο 1:09 του νέου βίντεο βλέπουμε τον άντρα με το καρό κίτρινο-λευκό κοντομάνικο πουκάμισο που έχουμε δει και από το 0:36 του αρχικού βίντεο.

Εικόνα 4: Ο ίδιος άνθρωπος με τα ίδια ρούχα στο προς εξέταση βίντεο και αντίστοιχο βίντεο που ελήφθη στις 7 Ιουλίου του 2020.

Στη συνέχεια παρατηρούμε έναν ακόμη πολίτη με μπλε κοντομάνικο μπλουζάκι και ξυρισμένα μαλλιά, που σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του αρχικού βίντεο στέκεται δίπλα στον άνθρωπο με το κίτρινο-άσπρο πουκάμισο. Και ο δεύτερος φαίνεται να βρίσκεται μέσα τόσο στο αρχικό βίντεο όσο και στο 2ο βίντεο, από τις 7 Ιουλίου του 2020.

Εικόνα 5: Δεύτερος πολίτης με τα ίδια ρούχα βρισκόμενος τόσο στο προς εξέταση βίντεο όσο και στο αντίστοιχο από τις 7 Ιουλίου του 2020

Με ασφάλεια λοιπόν μπορούμε πλέον να συμπεράνουμε πως το βίντεο προς εξέταση δεν είναι τωρινό μα από το καλοκαίρι του 2020, σε συγκέντρωση απέναντι σε λοκντάουν που θα λάμβανε χώρα το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου στη Σερβία.

Με αφορμή την εν λόγω συγκέντρωση αλλά και μετέπειτα συγκεντρώσεις των επόμενων ημερών, ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε πως δε θα λάμβανε τελικά χώρα απαγόρευση κυκλοφορίας για εκείνο το Σαββατοκύριακο (πηγή 1, πηγή 2). Μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναεπιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει περάσει ανά περιόδους αρκετά ισχυρά λοκντάουν (ενδεικτικά: πηγή 1, πηγή 2).

Συμπέρασμα:

Είναι αλήθεια πως συγκέντρωση απέναντι σε απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, έλαβε χώρα έξω από το κοινοβούλιο της Σερβίας και είχε ως αποτέλεσμα αυτή να μην εφαρμοστεί τελικά. Παρ’ όλα αυτά το βίντεο δεν είναι νέο όπως εμμέσως αφήνει να εννοηθεί ο συντάκτης του ποστ προς αξιολόγηση, αλλά τραβήχτηκε στις 7 Ιουλίου του 2020.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού