Αποδεικνύεται η μη ύπαρξη του ιού από αντιφατικά αποτελέσματα rapid test που έγιναν στην Κύπρο;

Παραπάνω από 500 κοινοποιήσεις έχει λάβει μέχρι στιγμής ποστ που δημοσιεύτηκε στο Facebook πριν από τρεις ημέρες, συνοδευόμενο από φωτογραφία (δείτε παρακάτω) η οποία φαίνεται να απεικονίζει δύο αποδείξεις αποτελεσμάτων rapid αντιγονικών (antigen) test τα οποία χρησιμοποιούνται για την εργαστηριακή διερεύνηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ φέρεται να αφορούν το ίδιο άτομο και να έγιναν το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, με διαφορά μισής ώρας (16:00 και 16:30) αντίστοιχα, με το πρώτο να αναφέρει θετικό αποτέλεσμα ενω το δεύτερο αρνητικό.

(Έχουμε αφαιρέσει τα στοιχεία του προσώπου που αναφέρεται στις αποδείξεις των αποτελεσμάτων, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων)

Η φωτογραφία, όπως βλέπετε, συνοδεύεται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΝΙΚΟΣ ΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΟΡΟΙΔΟΙΟΣ, ΝΙΚΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΣ, ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΒΙΝΤ, ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ, ΟΔΗΓΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΚΑΝΕΙΣ ΞΑΝΑ ΤΕΣΤ, ΚΑΙ Ο ΚΟΡΟΙΔΟΙΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΘΑΥΜΑ ΣΑΣ ΛΕΩ!!»

Ο χρήστης που δημοσίευσε τη φωτογραφία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός (τον αναφέρει ως «κοροϊδοϊό»), ότι τα test που γίνονται είναι αναξιόπιστα, για αυτό το ένα τεστ σε βγάζει θετικό και το άλλο αρνητικό, και πως η λύση αν βγεις θετικός είναι να πας να κάνεις άλλο ένα τεστ μέχρι να βγεις αρνητικός.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Κατά πρώτον, ακόμα και αν τα εικονιζόμενα αποτελούν πραγματικά αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων, αυτό δεν αποδεικνύει τη μη ύπαρξη του ιού ή την αναξιοπιστία των τεστ. Είναι γνωστό ότι κανένα τεστ δεν έχει 100% ακρίβεια, είτε αφορά τον SARS-CoV-2 είτε τους ιούς της απλής γρίπης. Η ακρίβεια των τεστ διακρίνεται σε ακρίβεια ειδικότητας (specificity) και ακρίβεια ευαισθησίας (sensitivity).

Όσο μεγαλύτερη ειδικότητα έχει ένα τεστ, τόσο πιο αξιόπιστο  είναι το θετικό αποτέλεσμα του και τόσο λιγότερα τα ψευδώς θετικά (false positive) αποτελέσματα (αν βρεθώ θετικός, φέρω πράγματι τον ιό), ενώ όσο μεγαλύτερη ευαισθησία έχει, τόσο πιο αξιόπιστο  είναι το αρνητικό αποτέλεσμα του και τόσο λιγότερα τα ψευδώς αρνητικά (false negative) αποτελέσματα (αν βρεθώ αρνητικός, δεν φέρω τον ιό). Ακόμα και τα μοριακά test (PCR) που θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα, έχουν ένα περιθώριο ψευδούς αποτελέσματος, και ιδίως ψευδώς αρνητικού – false negative· έχουν δηλαδή μικρότερη ευαισθησία – σε σχέση με την ειδικότητα (πηγή – Εικόνες 1, 2). Τα ακριβή ποσοστά ευαισθησίας διαφέρουν ανάλογα με το κάθε τεστ καθότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρείας που παράγουν διάφορα τεστ, κάθε είδους.

Εικόνα 1 – Η ευαισθησία των τεστ PCR για τον κορωνοϊό μπορεί να κυμαίνεται από 71% έως 98% (ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα μεταξύ 29% και 2% αντίστοιχα)

Εικόνα 2 – Τα θετικά αποτελέσματα τεστ θεωρούνται επαρκή, ενώ τα αρνητικά πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

Ιδίως δε, για τα rapid antigen tests υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος (false negative) καθότι ανιχνεύουν μόνο μεγάλο ιικό φορτίο (πηγή 1, πηγή 2Εικόνα 3).

Εικόνα 3 – Τα rapid antigen tests μπορούν να εντοπίσουν μόνο υψηλά ιικά φορτία.

Ως εκ τούτου, δεν είναι απίθανο κάποιες φορές τα τεστ να μην εντοπίσουν έναν άνθρωπο που πράγματι φέρει τον ιό, και να δώσουν αρνητικό αποτέλεσμα. Όμως, τα θετικά αποτελέσματα τους είναι κατά κανόνα πράγματι θετικά (true positives), ιδίως αν πρόκειται για rapid antigen tests που εντοπίζουν μόνο υψηλά ιικά φορτία.

Επιπλέον, όπως φαίνεται από την Εικόνα 4 (δείτε παρακάτω), τα εν λόγω τεστ φέρεται να έγιναν από κινητές μονάδες των ASPI VIOATRIKA ERGASTIRIA LTD, τα οποία εδρεύουν στην Κύπρο με διευθύντρια την κα Ανδρούλα (Άντρη) Θεοδοσίου (πηγή).

Εικόνα 4 – Η εταιρεία που φέρεται να πραγματοποίησε τα τεστ

Ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της προκειμένου να διαπιστώσουμε, καταρχάς εάν πράγματι δόθηκαν οι εν λόγω αποδείξεις αποτελεσμάτων από το εργαστήριο της, και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, εάν θα μπορούσε να μας εξηγήσει το τι έγινε.

Μας επιβεβαίωσε ότι τα τεστ πράγματι έγιναν από την εταιρεία της και πως η εν λόγω απόδειξη δίδεται προκειμένου να μπορούν να την επιδείξουν στο χώρο εργασία τους οι εργαζόμενοι και ακολούθως μας έδωσε τη δική της μαρτυρία για το πώς έχουν τα πράγματα, την οποία μας απέστειλε και μέσω email και παραθέτουμε ακριβώς παρακάτω:

«Αγαπητέ κ. Βραχασωτάκη,

Όσον αφορά το περιστατικό για τα αποτελέσματα Sars Covid 19 Antigen, τα οποία δημοσιεύει η εν λόγω κυρία θετικό και αρνητικό, σας ενημερώνω.

Η Κυρία προσήλθε στην μονάδα για τεστ και βγήκε θετική με επαναλαμβανόμενο τεστ της εταιρείας Αbbott. Eνημερώθηκε ότι είναι θετική να παραμείνει στο σπίτι της σε καραντίνα και θα επικοινωνήσει μαζί της η επιδημιολογική ομάδα για περαιτέρω οδηγίες.

Στην συνέχεια μετέβη σε άλλη μονάδα και το τεστ της διενεργήθηκε με άλλης εταιρείας τεστ στο οποίο στα 15 λεπτά που προνοεί το πρωτόκολλο ήταν αρνητικό. Στα 20 λεπτά είχε σχηματιστεί μια ελαφριά θετικότητα και η επικεφαλής της ομάδας κάλεσε την κύρια να προσέλθει για επανέλεγχο. Δεν ήρθε ποτέ για επανεξέταση ισχυρίζεται ότι είναι αρνητική και περιφέρεται ελεύθερα σκορπώντας τον ιό. ( Τα τεστ μας δίνονται από το υπουργείο υγείας τα οποία είναι εγκεκριμένα).

Και επίσης δημοσιεύει τα συγκεκριμένα διασύροντας το όνομα της εταιρείας. Και αναρωτιέμαι γιατί κρύβεται και δεν δημοσιεύει το pcr τεστ της ;….Δυστυχώς από κάτι τέτοια ανεύθυνα άτομα έχουμε φτάσει στα τραγικά ποσοστά θετικότητας. Ας αναλογιστούν ότι ο περισσότερος κόσμος έχασε τις δουλειές του μέσα σ αυτή την πανδημία και έχει καταστραφεί .

Κανένα κράτος , κανένα υπουργείο και καμία εταιρεία δεν θέλει να συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η πλήρης καταστροφή όλων μας.

Έχουμε μήνες να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους, να αγκαλιάσουμε την μάνα μας,  που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τον φόβο μήπως τους μεταφέρουμε τον ιό. Ο αγώνας όλων των παιδιών που εργάζεται σ αυτές τις ομάδες, τα ξενύχτια των παιδιών του υπουργείου για να σταματήσουμε τον καλπασμό της πανδημίας δεν υποστηρίζεται δυστυχώς από άτομα σαν την εν λόγω κυρία και άλλοι τόσοι που παινεύονται δημόσια ότι είναι θετικοί και κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα μας γιατί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού.

Εύχομαι να μην προσβληθεί κανένας από αυτά τα άτομα η να χάσουν ένα δικό τους άνθρωπο για να πιστέψουν.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με Εκτίμηση

Α. Θεοδοσίου

Διευθύντρια

ASPI VIOIATRIKON ERGASTIRION»

Σύμφωνα με την απάντηση της κας. Θεοδοσίου, η εν λόγω κυρία που εξετάστηκε, υπεβλήθη σε επαναλαμβανόμενα τεστ τα οποία έδωσαν θετικό αποτέλεσμα. Η ίδια επέλεξε να μεταβεί σε άλλο σημείο, προκειμένου να κάνει και άλλο τεστ (παραγωγής άλλης εταιρείας αυτή τη φορά) το οποίο στα 15 λεπτά εμφάνιζε αρνητικό αποτέλεσμα και δόθηκε η αντίστοιχη απόδειξη στην κυρία που υπεβλήθη στο τεστ (όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο). Ωστόσο, στη συνέχεια, μετά από ακόμη 5 λεπτά, και αυτό το τεστ εμφάνισε γραμμή θετικότητας.

Επομένως ούτε αυτό τεστ ήταν αρνητικό, και ζητήθηκε από την κυρία να προσέλθει για επανεξέταση, στην οποία αρνήθηκε να προσέλθει.

Συμπέρασμα

Δεν αποδεικνύεται η μη ύπαρξη του ιού ή η αναξιοπιστία των τεστ από την εν λόγω φωτογραφία. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του εργαστηρίου, η εν λόγω κυρία βγήκε θετική σε πολλαπλά τεστ ενώ και το τεστ που εμφανίζεται ως αρνητικό στην απόδειξη δόθηκε στα 15 λεπτά, ωστόσο μετά από 5 ακόμη λεπτά εμφάνισε ένδειξη θετικού αποτελέσματος.

Επίσης τα αντιφατικά αποτελέσματα των τεστ δεν αποκλείονται, ιδίως σε rapid antigen tests, που έχουν σημαντική πιθανότητα ψευδούς αρνητικού (false negative) αποτελέσματος.

Γιάννης Βραχασωτάκης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού