Προβλήθηκε η Ελληνική σημαία στον τρούλο του Ταζ Μαχάλ;

Τι συνέβη

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα ο ισχυρισμός πως η Ινδία επέλεξε να τιμήσει τη χώρα μας, προβάλλοντας την ελληνική σημαία επάνω στον τρούλο του Ταζ Μαχάλ. Το ποστ που φιλοξενεί τον ισχυρισμό, έλαβε μέχρι στιγμής αρκετές εκατοντάδες κοινοποιήσεις και υποστηρίζεται από αντίστοιχη φωτογραφία ως απόδειξη. Τον ισχυρισμό μαζί με το ποστ μπορείτε να δείτε εδώ

Εικόνα 1: Αρχικός ισχυρισμός

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που παρουσιάζεται ως απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού, φαίνεται πως έχει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία και θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Αρχικά, όπως φαίνεται με γυμνό μάτι, η Ελληνική σημαία δείχνει να είναι ελλιπής. Βλέπουμε πως δεν παρουσιάζονται οι 2 από τις εννιά ρίγες που θα περιμέναμε να αποτελούν κομμάτι της. Συγκεκριμένα η πρώτη οριζόντια μπλε ρίγα και η τελευταία οριζόντια μπλε ρίγα. Ως αποτέλεσμα παρατηρούμε μόλις 7 από τις 9 ρίγες της σημαίας.

Εικόνα 2: Η πραγματική μορφή της Ελληνικής σημαίας με 9 ρίγες και όχι 7

Παράλληλα φαίνεται πως η σημαία που ‘’προβάλλεται’’ επάνω στον καμπυλωτής επιφανείας τρούλο, δεν ακολουθεί τη δομή της γεωμετρικής επιφανείας που θα αναμέναμε. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που μεγεθύνουμε την εικόνα μπορούμε να παρατηρήσουμε πως σε τουλάχιστον δύο σημεία της σημαίας παρουσιάζονται πλήρως κατακόρυφες και οριζόντιες γραμμές, κάτι που δε θα έπρεπε να συμβαίνει με βάση τη γεωμετρία του οικοδομήματος.

Εικόνα 3: Κατακόρυφη κλίση επάνω στον τρούλο

Εικόνα 4: Οριζόντια κλίση επάνω σε καμπύλη

Την ίδια στιγμή παρατηρούμε πως σε δύο διαφορετικά σημεία, μπορούμε λόγω κακής ψηφιακής τροποποίησης της φωτογραφίας, τόσο τη γωνία της σημαίας να προβάλλεται στον ορίζοντα και όχι στον τρούλο (Εικόνα 5) όσο και την αφαίρεση κομματιού της σημαίας στην την τελευταία λευκή ρίγα (Εικόνα 6).

Εικόνα 5: Η γωνία της σημαίας προβάλλεται στον ορίζοντα

Εικόνα 6: Κόψιμο κομματιού της λευκής ρίγας στο κάτω μέρος της σημαίας

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία μας επιτρέπουν με αρκετή ασφάλεια να καταλήξουμε στο γεγονός πως η εικόνα που δημοσιεύθηκε είναι με πολύ απλοϊκό τρόπο ψηφιακά τροποποιημένη.

Η πραγματική εικόνα επάνω στην οποία βασίστηκε το ποστ, μπορεί να βρεθεί σε διάφορα σημεία στο διαδίκτυο (Εικόνα 7) και κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2013. Ενδεικτικά τη βρίσκετε εδώ και εδώ.

Εικόνα 7: Η αρχική εικόνα πριν την ψηφιακή τροποποίηση

Συμπέρασμα

Όχι, δεν προβλήθηκε η Ελληνική σημαία επάνω στον τρούλο του Ταζ Μαχάλ. Η φωτογραφία που παρουσιάζεται ως απόδειξη του εν λόγω ισχυρισμού έχει υποστεί ψηφιακή τροποποίηση, κάτι που αναδείξαμε εκτενώς στην αποδόμησή μας. Η αρχική φωτογραφία χωρίς την Ελληνική σημαία, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2013.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού