Πόσο αξιόπιστη είναι η Wikipedia;

Στις 16/03/2021 –τουλάχιστον- ένας αρθρογράφος της αγγλόφωνης Wikipedia, εκμεταλλευόμενος τη συγγραφική ελευθερία που προσφέρει η ίδια η φύση των open source εγκυκλοπαιδειών, προχώρησε συνειδητά σε διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Συγκεκριμένα στο λήμμα Opinion polling for the next Greek legislative election ένας ανώνυμος χρήστης προσέθεσε μία δημοσκόπηση-φάντασμα, η οποία έδειχνε τη Νέα Δημοκρατία να είναι στο 43,6% αλλά και να προηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ με 16,8 μονάδες. Επιπλέον παρουσίαζε την Ελληνική Λύση να βρίσκεται στο 5,4% και το κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη “Έλληνες Για Την Πατρίδα” να μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%.

Η υποτιθέμενη δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha

 

Ως πηγή όμως για τη δημοσκόπηση, χρησιμοποίησε ένα site, το οποίο αν και στη Wikipedia παρουσιαζόταν ως έρευνα της δημοσκοπικής εταιρίας Marc για τον Alpha με ημερομηνία διεξαγωγής στις 10–13/03/2021, στην πραγματικότητα αναφερόταν σε μία έρευνα που αφορούσε την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα αξίζει να τονιστεί, ότι η τελευταία δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha πραγματοποιήθηκε στις 14/01/2021, οπότε μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες το “λάθος” αυτό να έγινε εκ παραδρομής. Επιπλέον ο ίδιος ανώνυμος χρήστης, είχε προσθέσει σε 9 ακόμα δημοσκοπήσεις, ψεύτικα ποσοστά για τους “Έλληνες Για Την Πατρίδα”, οι οποίοι φαίνεται να έπαιρναν από 2,7 έως 5,5%.

Η παραπομπή της δημοσκόπησης

 

Τα ψεύτικα ποσοστά των ”Ελλήνων για την Πατρίδα”

 

Παρ’όλα αυτά σε διάστημα 3 ημερών (17-19/03/2021), οι αρθρογράφοι της Wikipedia διέγραψαν όλες τις παραπλανητικές δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας συγχρόνως ότι αρκετές έρευνες που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν ψευδείς και πως έγιναν από ανώνυμα ακροδεξιά προφίλ με άγνωστες IP.

Τα σχόλια των αρθρογράφων

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι το καθιερωμένο σύστημα συγγραφής λημμάτων στη Wikipedia, στην οποία κυριολεκτικά έχει τη δυνατότητα να γράφει ο οποιοσδήποτε, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα καλό ή κακό. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια, όπως το να υποστηρίζεις τα λεγόμενά σου παραθέτοντας αξιόπιστες παραπομπές. Ωστόσο αυτό συχνά παρακάμπτεται, καθώς είναι αρκετά δύσκολο κάποιος λημματογράφος να επιβλέπει διαρκώς την ποιότητα των κειμένων και των πληροφοριών που προστίθενται. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιοι υποστηρικτές του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, επί 3 συνεχόμενες μέρες, προσπάθησαν μέσω πλαστών δημοσκοπήσεων να χειραγωγήσουν την ελληνική κοινή γνώμη, προωθώντας την ιδέα ότι το κόμμα τους είχε ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά.

Για αυτόν τον λόγο το Αποδόμησε Τώρα, συνιστά στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές του να ελέγχουν πάντοτε τις πηγές που παρατίθενται στα λήμματα της Wikipedia, αλλά και να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει η open source φύση του site, προχωρώντας έτσι σε διορθώσεις αμφισβητούμενων ειδήσεων και πληροφοριών.

Σπύρος Αυγερινόπουλος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού