Αλλοίωση περιεχομένου βίντεο από τον ΣΚΑΪ;

Σήμερα το πρωί της 11ης Μάρτη, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή 33 ανθρώπων και τη μετέπειτα σύλληψη 16 εξ αυτών (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3).

Κάτι τέτοιο όπως ήταν λογικό, οδήγησε σε μεγάλο διαμοιρασμό από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της πρωινής επιχείρησης. Ενδεικτικά, μια σειρά από βίντεο καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, μπορείτε να δείτε από την ενημερωτική πλατφόρμα του Alterthess. (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5, πηγή 6, πηγή 7).

Ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα τραβήχτηκε από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη, εργαζόμενο στο Omniatv. Το βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μέσα στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν να κυνηγούν τους φοιτητές με σκοπό να τους απωθήσουν από τους χώρους του Πανεπιστημίου. Στο σημείο που ξεκινά το βίντεο, βλέπουμε πως οι αστυνόμοι των ΜΑΤ έχουν θεωρήσει πως ο δημοσιογράφος είναι φοιτητής-συμμετέχων στην κατάληψη, με αποτέλεσμα να τον κυνηγήσουν. Εκείνος με τη σειρά του αναφέρει φωνάζοντας τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Η ‘’συζήτηση’’ έχει ως εξής.

-Δημοσιογράφος: ‘’Ρε δημοσιογράφος είμαι, δημοσιογράφος είμαι ρε, δημοσιογράφος είμαι ρε, δημοσιογράφος είμαι ρε’’.

-Αστυνομικός 1: ‘’Ταυτότητα’’

-Δημοσιογράφος: ‘’Εδώ η ταυτότητα, ταυτότητα, ταυτότητα, δημοσιογράφος είμαι και σύμβαση έχω’’.

-Αστυνομικός 2: ‘’Πως σε λένε, πως σε λένε’’

-Δημοσιογράφος: ‘’Λιτσαρδάκης’’

-Αστυνομικός 2: ‘’Ωραία βγείτε έξω και (ακατάληπτο)’’

Το ανωτέρω απόσπασμα μάλιστα προβλήθηκε και στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ΣΗΜΕΡΑ. Τη σημερινή εκπομπή μπορείτε να βρείτε ανεβασμένη στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ εδώ. Το εν λόγω απόσπασμα μπορείτε να το δείτε στο 2:13:37 του βίντεο ή στις 8:45 π.μ. ώρα Ελλάδος. To κομμάτι προς αξιολόγηση απομονωμένο το βρίσκετε εδώ:

Όπως βλέπουμε, οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου σχολιάζουν το βίντεο που προβάλλεται εκείνη την ώρα αλλά πρώτον έχοντας πιο πριν αφαιρέσει τον ήχο (και έτσι τη ‘’συζήτηση’’ ανάμεσα στον δημοσιογράφο Λιτσαρδάκη και τους αστυνομικούς) και δεύτερον δηλώνουν πως το βίντεο είναι τραβηγμένο από κάμερες που φέρουν επάνω τους οι αστυνομικοί, κάτι που δεν ισχύει. Απομαγνητοφώνηση:

-Αναστασοπούλου: Να οι εικόνες είναι αυτές που σας περιγράφαμε και σας λέγαμε. Οι εικόνες, μπήκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από πολύ νωρίς το πρωί όπως μπορείτε να δείτε.

-Οικονόμου: Αυτές προφανώς είναι εικόνες από τους ίδιους τους αστυνομικούς, απ’ τις κάμερες που  φέρουν επάνω στη στολή τους γιατί βλέπουμε είναι εν κινήσει, τη στιγμή που μπαίνουνε μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου και εκκενώνουν στη συνέχεια τον χώρο από τα άτομα που βρίσκονταν εκεί. […]

Συμπέρασμα

Βίντεο το οποίο προβλήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ‘’ΣΗΜΕΡΑ’’, και έχει τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας για εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν καταγράφηκε από κάμερα της αστυνομίας, όπως ψευδώς αναφέρεται. Καταγράφηκε από δημοσιογράφο την ώρα που τον κυνηγούσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς είχαν θεωρήσει πως ήταν φοιτητής-συμμετέχων στην κατάληψη. Κατά τη διάρκεια του βίντεο ακούγεται να φωνάζει τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, κάτι το οποίο δε βλέπουμε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, αφού το βίντεο που προβλήθηκε από το κανάλι έχει υποστεί σίγαση.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού