Είπε ο Βίτσας σε Πακιστανούς «Ελάτε στην Ελλάδα;»

Βίντεο που κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και χρησιμοποιεί ως αποδείξεις δύο άλλα, συνοδευόμενο από σχόλιο του δημοσιογράφου, προχωρά σε ισχυρισμούς σχετικά με τους Κ. Βίτσα και Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη λεζάντα του όσο και μέσω του σχολιασμού του δημοσιογράφου. Το εν λόγω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Ισχυρισμός 1ος

Συγκεκριμένα το βίντεο ισχυρίζεται ότι ο κ. Βίτσας δήλωσε σε εκδήλωση της Πακιστανικής Κοινότητας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι:

« είχε πάει σε συγκέντρωση Πακιστανών και τους έλεγε ότι ‘Εγώ είμαι δω, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, θα σας δώσουμε χαρτιά, θα σας κάνουμε Ελληνάρες, θα σας δώσουμε και διαβατήρια να ψηφίζετε τα πάντα όλα, αλλά θα ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτά που έλεγε ο Βίτσας σε λαθραία εισερχόμενους Πακιστανούς στον ελληνικό χώρο, στην Ελλάδα μας, και τους καλούσαν να έρθουν και άλλοι, δεν επενέβη ποτέ εισαγγελέας.»

Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση της Πακιστανικής Κοινότητας Αθήνας στις 27.03.2019 όμως από τον Κ. Βίτσα;

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι ειπώθηκε στο βίντεο, το οποίο απομαγνητοφωνήσαμε:

« Θα ήθελα να μιλάω Ουρντού, ώστε να σας δείξω και το πάθος μου, αλλά δυστυχώς θα το πω στα ελληνικά, ελπίζω πολλοί από εσάς να καταλαβαίνουν, εδώ ο φίλος μου ο… ό,τι χρειαστεί στα ελληνικά θα το μεταφράσει. Θέλω να σας πω ότι στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουμε ένα σύνθημα. Και αυτό το σύνθημα λέει ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα. Και τα όνειρα των απλών ανθρώπων είναι και αυτά απλά.

Τι θέλουμε; Να έχουμε την ελευθερία μας, την αξιοπρέπειά μας, ένα σπίτι για να μένουμε, μια δουλειά να κάνουμε, την οικογένειά μας σε καλή κατάσταση και να μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας και την οικογένειά μας και σε όλους τους άλλους ανθρώπους.

 Ο φίλος μου ο Αλή, δυστυχώς έχει πεθάνει, μου έλεγε τα απογεύματα όταν καθόμαστε και πίναμε τσάι – είχε δουλέψει, ήτανε 30 χρόνια …. στο Κασμίρ, και ήρθε μετά στην Ελλάδα και δούλευε στην επιχείρηση που δούλευα και εγώ, μου έλεγε ότι Πακιστανός, Πακιστανοί σημαίνει άνθρωπος.

 Ξέρω πολύ καλά ότι έχετε περάσει πολλά για να έρθετε στην Ελλάδα. Πολλοί σας εκμεταλλεύτηκαν, πολλοί μπορεί να σας εκμεταλλεύονται και ακόμα. Πολλοί εκμεταλλεύονται και αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Πόσες φορές δεν φοβηθήκατε όταν είδατε την Αστυνομία στο δρόμο, πόσοι από εσάς δεν βρεθήκατε σε κρατητήρια χωρίς να έχετε κάνει τίποτα. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και θέλουμε να το αλλάξουμε.

 «Εμείς ξέρουμε, όπως οι Έλληνες που είναι στη Γερμανία, όπως οι Έλληνες που είναι στην Αμερική, ότι τώρα θέλουμε να έχουμε πολίτες που έχουν δύο πατρίδες. Την πατρίδα της καρδιάς τους, το Πακιστάν και την πατρίδα όπου ζουν και μπορούν και προκόβουν, την Ελλάδα.

Και εγώ ανάμεσά σας με πολλή χαρά, βλέπω νεαρούς και μικρότερα παιδιά, και βλέπω αυριανούς γιατρούς, αυριανούς μηχανικούς αυριανούς δικηγόρους σαν τον Τσάβι -μακριά από δικηγόρους – αυριανούς ανθρώπους που θα προσφέρουν στην Οικονομία και στον εαυτό τους αλλά θα προσφέρουν και καλοσύνη σε όλο τον κόσμο. Και αυριανούς ποδοσφαιριστές! Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί.

Το βασικό είναι ζήτω ο άνθρωπος που πιάνει ο ένας το χέρι του άλλου.

Και για να τελειώσω, από εσάς θέλω να μας βοηθήσετε για να βοηθάμε ακόμη περισσότερο. Να μην ανεχόσαστε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μαζί να τα αντιπαλέψουμε. Χωρίς φόβο, αν έχετε κάποια ανάγκη, να απευθυνθείτε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είτε για την άδεια παραμονής, είτε για τα ζητήματα υγείας, είτε για τα ζητήματα δουλειάς.

Και θέλω άλλο ένα πράγμα: Αυτούς τους νέους ανθρώπους που έρχονται από το Πακιστάν στην Ελλάδα, να τους βοηθήσουμε όλοι μαζί να μην περάσουν αυτά που περάσατε εσείς και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντάς σας ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Τα παιδιά μας να πάνε στο σχολείο, ο καθένας να σέβεται τη δική του θρησκεία και να φτιάχνουμε πράγματα, να μη χαλάμε πράγματα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ξέρετε ότι υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που τον ψηφίσαμε τώρα, το 2019, που λέει ότι όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει αλλά τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο που θέλω να σας πω, είναι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα πάω στο Ισλαμαμπάντ. Δεν πάω για τουρισμό, πάω για να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές επανενώσεις, με τα ελεύθερα ταξίδια σας στο Πακιστάν και να μπορείτε να γυρίσετε χωρίς προβλήματα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε χρόνια να πάτε πίσω να δείτε τις οικογένειές σας, γιατί φοβόσαστε ότι μπορεί να μη γυρίσετε ποτέ πίσω από εκεί. Θα το λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

 Και να βρούμε τρόπους ώστε να ερχόσαστε στην Ευρώπη με ασφάλεια και τάξη και να έχετε μια τέτοια ελευθερία και να μην κινδυνεύετε ούτε μέσα στα κοντέινερ, ούτε μέσα σε θάλασσες, ούτε σε όλα αυτά που έχετε περάσει και τα ξέρετε καλύτερα από εμένα

Όπως βλέπουμε:

  • ο κ. Βίτσας δεν κάνει πουθενά λόγο για ελληνοποιήσεις, αντιθέτως αναφέρεται σε άδειες παραμονής, επανενώσεις οικογενειών, και ταξίδια πολιτών του Πακιστάν προς τη χώρα τους.

 

  • Ο κ. Βίτσας δεν προτρέπει τους παριστάμενους να ψηφίσουν οποιοδήποτε κόμμα σε κανένα σημείο του βίντεο.

 

  • Ο κ. Βίτσας δεν καλεί Πακιστανούς πολίτες να μεταναστεύσουν προς την Ελλάδα. Κάνει δύο αναφορές, που υπογραμμίζουν τους επικίνδυνους τρόπους μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας νόμιμων διαδικασιών, που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Ισχυρισμός 2ος

Στο βίντεο όμως ο δημοσιογράφος ασχολείται και με ένα ισχυρισμό άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Δρίτσα.

«Ο Κ.Δρίτσας βγήκε και είπε το αμίμητο: ‘Κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν.’…. και έφτασε να χαρακτηρίσει τα θύματα της τρομοκρατίας δεξιά και αριστερά θύματα»

Επίσης ισχυρίζεται ότι ο κ. Δρίτσας είναι «υπέρ της τρομοκρατίας και υπέρ των δολοφόνων.»

Ως προς το πρώτο σκέλος του ισχυρισμού, ο Κ. Δρίτσας δήλωσε στο 3ο λεπτό της συνέντευξης (2:50-4.40) στο Κανάλι 1 ότι,

«H Δεξιά παράταξη έχει θύματα από τη δράση του Δ. Κουφοντίνα και μπορώ να καταλάβω…Στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολλά εγκλήματα…Για κάποιους λόγους που μπορεί να τους αξιολογήσει ο καθένας όπως θέλει, τα περισσότερα θύματα της 17Ν, είτε εκδότες είτε πολιτικά πρόσωπα είτε οτιδήποτε άλλο, αν και ο Μπακογιάννης δε μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός, ανήκουν σε αυτή την πολιτική παράταξη. Και επομένως μπορώ να καταλάβω ένα θυμό, μια αγανάκτηση, πάρα πολλά πράγματα.. Αλλά δεν πρόκειται για αυτό, πρόκειται για μια πολιτική παράταξη, και μια Πολιτεία, μια κυβέρνηση, ένα κράτος που δε μπορεί να δρα εκδικητικά.»

Εδώ πράγματι ο κ. Δρίτσας κάνει ξεχωριστή αναφορά στα θύματα του Δ. Κουφοντίνα υπογραμμίζοντας την πολιτική τους προέλευση, όμως δεν μιλάει για «αριστερά και δεξιά θύματα».

Στο 10ο λεπτό (9.50) της συνέντευξης, αναφέρει

«Με αυτό που κάνει (η κυβέρνηση) θα ξαναναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από τη δράση αυτών των οργανώσεων. Μόνο.. Των τρομοκρατικών. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές. Βεβαίως, το έχω βιώσει…»

Η δήλωση του Κ. Δρίτσα εδώ επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της λεζάντας.

Αντίθετα όμως με το τι ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος, ο βουλευτής δε φαίνεται να επαινεί την τρομοκρατία, ούτε ο ίδιος φαίνεται να παίρνει θέση υπέρ τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο ίδιος ο κ. Δρίτσας σε ομιλία του στη Βουλή επεξήγησε τη θέση του περαιτέρω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο κ. Βίτσας ποτέ δεν προσκάλεσε Πακιστανούς πολίτες στην Ελλάδα, ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Ο κ.Δρίτσας πράγματι δήλωσε ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη.

Μιχάλης Μαρκοδημητράκης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού