Φωτογραφία που παρουσιάζει πλήθος κόσμου να κάθεται σε κατάστημα, είναι πραγματικά από τη Σουηδία στις 26 Φεβρουαρίου;

Κοντά στις 2500 κοινοποιήσεις έχει λάβει ποστ σελίδας στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες τρεις ημέρες (μπορείτε να το δείτε παρακάτω), συνοδευόμενο από φωτογραφία όπου φέρεται να τραβήχτηκε στις 26 Φεβρουαρίου στη Σουηδία. Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε ομολογουμένως αρκετό κόσμο να κάθεται έξω από κατάστημα, χωρίς να φοράει μάσκες και δίχως να τηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των πολιτών. Το εν λόγω ποστ ισχυρίζεται πως η φωτογραφία τραβήχτηκε στη Σουηδία στις 26 Φεβρουαρίου. Τι ισχύει;

Το αρχικό ποστ που έγινε viral

Αρχικά για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια πιθανότητα η ημερομηνία που δίνεται να είναι πραγματική, αποφασίσαμε να βρούμε το που ακριβώς βρίσκεται η τοποθεσία που παρουσιάζεται. Όπως μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει, στη φωτογραφία φαίνεται να γράφεται το εξής: ‘’Bio Palatset’’.

Με μεγάλα γράμματα διακρίνεται στο βάθος το όνομα ”Bio Palatset”

Με ένα μικρό Google search, βρήκαμε πως το ‘’Bio Palatset’’ είναι κινηματογράφος (πηγή) στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Επομένως σιγουρευτήκαμε πως ο ισχυρισμός ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στη Σουηδία, ήταν κατ’ αρχήν σωστός. Κατ’ επέκταση είχαμε πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουμε σχεδόν επακριβώς ακόμη και το σημείο που αυτή τραβήχτηκε.

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να δούμε τι καιρό έκανε στις 26 Φεβρουαρίου και εάν θα ήταν πιθανό ο κόσμος να κάθεται έξω από το κατάστημα και να απολαμβάνει το ρόφημά του με σχετική λιακάδα (τουλάχιστον για δεδομένα Σουηδίας). Με βάση δύο διαφορετικές πηγές (πηγή 1, πηγή 2 ) καταλήξαμε στο ότι η μέση θερμοκρασία στην πόλη ανάμεσα στις ώρες 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (το μεσοδιάστημα στο οποίο είναι πιθανότερο να τραβήχτηκε η φωτογραφία λόγω ύπαρξης ηλιοφάνειας) κυμάνθηκε από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αναφέρθηκε βροχόπτωση. Οπότε και πάλι τα στοιχεία δείχνουν πως δεν είναι απίθανο με βάση τον καιρό την ημέρα εκείνη, ο κόσμος να καθόταν έξω από κατάστημα.

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να μάθουμε ποιο κατάστημα ακριβώς είναι αυτό που βλέπουμε. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιήσαμε το Google Earth. Αρχικά εισαγάγαμε τη διεύθυνση του κινηματογράφου που είχαμε στη διάθεσή μας και μετά ‘’περπατήσαμε’’ την περιοχή μέσω της εφαρμογής, ώστε να βρούμε την ίδια ή παρόμοια προοπτική με εκείνη της φωτογραφίας, ώστε να καταλήξουμε στο εν λόγω κατάστημα. Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που παραθέτουμε παρακάτω, καταφέραμε να βρούμε αρκετά όμοια προοπτική με εκείνη που ψάχναμε και κατ’ επέκταση και το ίδιο το κατάστημα. Το ότι μιλάμε για το ίδιο κατάστημα μπορεί να επιβεβαιωθεί και από την ομοιότητα στον τρόπο κατασκευής των υποστυλωμάτων και των δοκών ανάμεσα στην αρχική φωτογραφία και εκείνη την οποία παραθέτουμε μέσω του Google Earth.

Το πολυκατάστημα ονομάζεται Saluhallen και καταφέραμε να βρούμε τόσο την ιστοσελίδα όσο και τη σελίδα του στο Facebook. Κατόπιν στείλαμε μήνυμα, ρωτώντας εάν ο ισχυρισμός προς αξιολόγηση ευσταθεί ή όχι. Η απάντησή που λάβαμε λίγο αργότερα ήταν η εξής:

’Ναι είναι αλήθεια, η εικόνα είναι από τις 26 Φεβρουαρίου. Ήταν η πρώτη ημέρα ηλιοφάνειας μετά από έναν πολύ μεγάλο, κρύο και σκοτεινό χειμώνα. Παρά τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που τρώνε στο κατάστημα, ακολουθούμε αυστηρά τις συστάσεις που έχει θέσει η κυβέρνησή μας απέναντι στην covid-19.

Arash Chark

Υπεύθυνος του Stora Saluhallen’’. (η μετάφραση δική μας)

Η πρωτότυπη απάντηση που λάβαμε

Συμπέρασμα:

Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του καταστήματος στη Σουηδία στο οποίο φαίνονται να κάθονται αρκετοί άνθρωποι παράλληλα, η φωτογραφία προς αξιολόγηση είναι πραγματική και τραβήχτηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον ίδιο, τηρούνται όλες οι συστάσεις που έχει θέσει η Σουηδική κυβέρνηση για την covid-19.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού