Μειώνουν ή όχι οι εμβολιασμοί τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού στον πληθυσμό;

 

Οι ισχυρισμοί που τάσσονται κατά της χρήσης εμβολίων έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, ιδίως αφού ξεκίνησαν κάποια από αυτά να λαμβάνουν έκτακτη άδεια χρήσης από τους αρμοδίους οργανισμούς των Η.Π.Α., Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης (FDA, EMA, UK). Ενδεικτικά μπορείτε να βρείτε στους επόμενους υπερσυνδέσμους κάποια από τα ζητήματα περί εμβολίων με τα οποία ασχοληθήκαμε μέχρι σήμερα (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5, πηγή 6, πηγή 7).

Οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς που γίνονται κατά της χρήσης εμβολίων είναι αβάσιμοι. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι που εδράζονται σε μια πραγματικότητα, αλλά πολλές φορές (είτε συνειδητά είτε και όχι) επιλέγουν να τη διαστρεβλώσουν. Με έναν τέτοιο ισχυρισμό θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη αποδόμηση. Έχει λάβει πάρα πολύ μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια ”δε σταματούν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού” με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα το ποστ. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε ένα τέτοιο ποστ στην εικόνα που ακολουθεί.

Ενδεικτικό ποστ στα κοινωνικά δίκτυα περί μη προσφοράς του εμβολιασμού στη μη μετάδοση του SARS-COV-2

Είναι λοιπόν αλήθεια; Γνωρίζουμε πως ο εμβολιασμός δεν προσφέρει τίποτα στη μη μετάδοση του SARS-COV-2; Η απάντηση είναι αρνητική. Τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται αλλά προς το παρόν είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως πραγματικά ο εμβολιασμός προσφέρει ΚΑΙ στη μη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Για να δούμε λοιπόν τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Η αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται μέχρι στιγμής από 82.4% έως και 95%, εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Κάτι τέτοιο όμως δε σημαίνει αυτομάτως πως ο εμβολιασμένος δεν μπορεί να είναι και ασυμπτωματικός φορέας. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αφορά αποκλειστικά τον εμβολιασμένο και το γεγονός ότι μειώνονται καθοριστικά οι πιθανότητες ο ίδιος να παρουσιάσει τη λοίμωξη covid-19, όχι απαραίτητα πως δε θα μολυνθεί από τον ιό. Σε τέτοια περίπτωση δυνητικά θα μπορούσε χωρίς να παρουσιάσει covid-19, να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο. Σε αυτό το σημείο εντάσσεται η παράμετρος της μετάδοσης του ιού και το κατά πόσον τα εμβόλια βοηθούν ή όχι στον συγκεκριμένο τομέα.

Μέχρι στιγμής είναι λίγα τα στοιχεία που έχουμε σχετικά με την αποτροπή μετάδοσης του ιού μέσω εμβολιασμού, αλλά υπάρχουν. Δεν είμαστε πλήρως στο σκοτάδι και λόγω αυτών είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Για να τα δούμε:

Στις 18 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet άρθρο που ελέγχθηκε από ομοτίμους. 7214 υγειονομικοί-εργαζόμενοι στο Sheba Medical Centre του Ισραήλ, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, με την κατάστασή τους να παρακολουθείται μετέπειτα. Οι υπογράφοντες ερευνητές της δημοσίευσης, κατέληξαν στο ότι κατά το μεσοδιάστημα 15-28 ημέρες αφότου οι υγειονομικοί έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, ο ρυθμός μόλυνσης από τον SARS-COV-2 μειώθηκε κατά 75%.

Στις 19 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε και πάλι στο The Lancet άρθρο το οποίο βέβαια αυτήν τη φορά αφορούσε το εμβόλιο που δημιουργήθηκε από τις AstraZeneca/Οξφόρδη. Στο εν λόγω άρθρο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έλαβαν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την επιρροή του εμβολίου στη μετάδοση του SARS-COV-2. Σε ένα δείγμα 8948 ανθρώπων φάνηκε πως στο μεσοδιάστημα 22-90 ημέρες μετά την πρώτη δόση, η μεταδοτικότητα μειώθηκε κατά 63.9%, ενώ μετά τη δεύτερη δόση, το αντίστοιχο ποσοστό βρέθηκε στο 49.5%.

Παράλληλα, η Moderna για το δικό της εμβόλιο έδωσε αναφορά στον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, Η.Π.Α.) στην οποία αναφέρει πως η ασυμπτωματική μόλυνση (μετάδοση) στην ομάδα ελέγχου των κλινικών της δοκιμών αφορούσε 38 άτομα, ενώ στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιό της, αφορούσε 14. Μία μείωση περίπου 66% δηλαδή.

Τέλος, δημοσιεύθηκε άρθρο από το πρακτορείο Reuters στις 19 Φεβρουαρίου, το οποίο κάνει λόγο για μελέτη που κατέληξε στο ότι ‘’το εμβόλιο της Pfizer μειώνει κατά πολύ τη μετάδοση του SARS-COV-2’’. Μάλιστα σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο η μελέτη αυτή που έγινε από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και την Pfizer, κατέληξε στο ότι η μόλυνση σε ασυμπτωματικά κρούσματα μειώθηκε κατά 89.4% και σε κρούσματα που εμφανίζουν συμπτώματα κατά 93.7%. Βέβαια η μελέτη αυτή δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά ώστε να ελεγχθεί η εγκυρότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί, ούτε και έχει περάσει από αξιολόγηση ομοτίμων. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν, πρέπει να περιμένουμε έως ότου ελεγχθεί αυτή και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει από τους αρμοδίους.

Συμπέρασμα:

Όχι, δεν ισχύει πως ‘’τα εμβόλια δε σταματούν τη μετάδοση του SARS-COV-2’’. Αυτό το οποίο ισχύει είναι πως δεν έχουμε αρκετά δεδομένα έτσι ώστε να γνωρίζουμε ντετερμινιστικά το κατά πόσο σταματούν ή μειώνουν τη μετάδοση. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε όμως για τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech, AstraZeneca/Οξφόρδης, Moderna είναι πολύ ενθαρρυντικά και σε αυτόν τον τομέα. Ο λόγος είναι πως σε μια σειρά από μελέτες (με σχετικά μικρά δείγματα βέβαια) έχει παρουσιαστεί μείωση της μετάδοσης του ιού, λόγω του εμβολιασμού. Παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα, με μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού ώστε να καταλήξουμε σε πλήρως ασφαλή συμπεράσματα.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού