Στράφηκαν τώρα οι Έλληνες επιστήμονες στο Ρωσικό εμβόλιο επειδή πιο πριν δεν τους άφηνε η Γερμανία;

Ο δημοσιογράφος κύριος Καλόγηρος σε βίντεο που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα (βρείτε το εδώ: https://www.facebook.com/stergioskalogiros1/videos/107197291292216) αναρωτήθηκε για ποιον λόγο έλληνες γιατροί και επιστήμονες ξαφνικά είδαν με θετικό μάτι το ρωσικό εμβόλιο απέναντι στην covid-19. Ως απάντηση μάλιστα στο ερώτημα, έθεσε ενδεχόμενες συναλλαγές ή και το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν το επέτρεπε η Γερμανία. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: ‘’[…] Όταν μέχρι εχθές, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες το εμβόλιο του Πούτιν ήταν μακριά από εδώ, μακριά από εμάς το ρωσικό εμβόλιο, και ξαφνικά μόλις η Μέρκελ έκανε στροφή υπέρ του Πούτιν, εσείς οι γιατροί που λέγατε όχι, λέτε ναι, γιατί να σας πιστέψω; Έχει γίνει κάτι άλλο; Υπάρχει κάποια συναλλαγή; Τι συμβαίνει τελικά;[…]’’.

Είναι αλήθεια πως έως τις 2 Φεβρουαρίου υπήρχαν επιφυλάξεις όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο. Ξεκινώντας, είναι απαραίτητο να τονιστεί πως η Γερμανία δεν ‘’έκανε στροφή υπέρ του Πούτιν και του ρωσικού εμβολίου’’. Εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονταν οι δύο χώρες σε συζητήσεις για συνεργασία επί της παραγωγής του εμβολίου (πηγή 1: https://www.reuters.com/…/russia-discusses-possible… , πηγή 2: https://meduza.io/…/russia-s-health-ministry-announces… , πηγή 3: https://www.cnbc.com/…/covid-vaccine-merkel-open-to…). Παρ’ όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα διατηρούσε επιφυλάξεις όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου, μιας και δεν είχε δημοσιευθεί μελέτη σε peer-reviewed περιοδικό σχετικά με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης.

Έτσι, ενώ η Ρωσία ισχυριζόταν για παράδειγμα πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της με βάση τις κλινικές δοκιμές, άγγιζε το 92% (πηγή 1: https://pharmaphorum.com/…/russia-claims-92-efficacy…/ , πηγή 2: https://www.independent.co.uk/…/covid-vaccine-sputnik-v…) η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, λόγω απουσίας δημοσιευμένων δεδομένων. Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου είχαν δημοσιευθεί μόνο τα αποτελέσματα της 1ης και της 2ης φάσης του Sputnik V και αυτά στις αρχές Σεπτεμβρίου (πηγή: https://www.thelancet.com/…/S0140-6736(20)31866-3/fulltext).

Αυτό άλλαξε βέβαια στις 2 Φεβρουαρίου όπου δημοσιεύθηκαν τα δεδομένα και συμπεράσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης, επιβεβαιώνοντας πλέον τους ισχυρισμούς της Ρωσίας (εδώ η δημοσίευση https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(21…/fulltext). Ως αποτέλεσμα, η διεθνής κοινότητα απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο εμβόλιο (πηγή 1: https://www.theguardian.com/…/sputnik-v-vaccine-has-916… , πηγή 2: https://www.bbc.co.uk/news/health-55900622, πηγή 3: https://www.independent.co.uk/…/covid-vaccine-sputnik-v…).

Σχετικά με την Ευρώπη, η διαφορά ανάμεσα στο Sputnik V και τα εμβόλια για παράδειγμα των Pfizer/BioNtech και Μoderna (τα πρώτα που έλαβαν έκτακτη έγκριση) είναι πως αφενός δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των κλινικών τους δοκιμών 3ης φάσης και αφετέρου κατέθεσαν αίτηση για κατ’ επείγουσα έγκριση από τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) αρκετά νωρίτερα. Συγκεκριμένα, οι PfizerBioNtech και Moderna κατέθεσαν αίτημα στις 1 Δεκεμβρίου (πηγή1: https://www.ema.europa.eu/…/ema-receives-application… , πηγή 2: https://www.ema.europa.eu/…/ema-receives-application…) ενώ η Ρωσία μόλις στις 20 Ιανουαρίου (πηγή 1: https://www.dw.com/…/covid-hungary-fast…/a-56306084 , πηγή 2: https://www.thepharmaletter.com/…/brief-rdif-notes… , πηγή 3: https://www.euractiv.com/…/russia-files-for-sputnik…/).

Ως εκ τούτου, είναι λογικό το γεγονός πως οι ειδικοί εξ αρχής εμπιστεύθηκαν διαφορετικά εμβόλια από το Sputnik V. Από τη στιγμή που μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχαμε δημοσιευμένα τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών του εμβολίου και η αίτηση για κατ’ επείγουσα έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ άργησε (τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλα εμβόλια) γεννήθηκαν επιφυλάξεις. Επιφυλάξεις που σήμερα έχουν δώσει τη θέση τους σε περισσότερη αισιοδοξία.

Συμπέρασμα: Όχι, η αρχική έλλειψη εμπιστοσύνης της εγχώριας και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και η κατ’ επέκταση ανάκτηση της εμπιστοσύνης αυτής, δεν έχει σχέση με τη Γερμανία. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η πλευρά της Ρωσίας δεν είχε δημοσιεύσει τη μελέτη της σχετικά με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης. Έτσι η επιστημονική κοινότητα δεν είχε τα εργαλεία που χρειαζόταν για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της χώρας πως το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αυτό άλλαξε στις 2 Φεβρουαρίου όπου η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε σε peer-reviewed περιοδικό και πλέον τα στοιχεία της είναι δημόσια και διαφανή.

Θ.Κ.

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού