Αποφάσισε η Κομισιόν πως τα εμβόλια και οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικά;

Κυκλοφόρησαν στις 1 Φεβρουαρίου οι ισχυρισμοί πως η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση στις 27 Ιανουαρίου, στην οποία αναφέρει ότι τόσο η χορήγηση εμβολίου όσο και η χρήση μάσκας από πολίτες, δεν μπορούν να καταστούν υποχρεωτικά. Το ποστ στο οποίο δημοσιεύθηκαν οι εν λόγω ισχυρισμοί, έχει μέχρι σήμερα λάβει σχεδόν 1000 κοινοποιήσεις και μπορείτε να το δείτε στην εικόνα που παραθέτουμε πιο κάτω. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Το ποστ αυτό κάνει λόγο για έγγραφο από πλευράς Κομισιόν με αριθμό 2361/2021. Η αλήθεια είναι πως το έγγραφο αυτό υπάρχει και είναι ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (https://web.archive.org/…/no…/parliamentary-assembly1) στις 27 Ιανουαρίου. Ο τίτλος του ψηφίσματος είναι ‘’Εμβόλια για την Covid-19: Ηθικές, νομικές και πρακτικές σκέψεις’’ (διαβάστε το εδώ: https://web.archive.org/…/2e0ee40…/resolution%202361.pdf). Το ψήφισμα αυτό έλαβε 115 θετικές ψήφους, 2 αρνητικές και 13 παρών. Από πλευράς Ελλάδας θετικά ψήφισαν ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και η κ. Νίνα Κασιμάτη (πηγή: https://pace.coe.int/en/votes/38405).

Το ψήφισμα αυτό αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο της αντίληψης της Ευρώπης όσον αφορά την πανδημία και τη θέση των εμβολίων προς την έξοδο από αυτή. Αξιολογώντας λοιπόν τους δύο ισχυρισμούς ξεχωριστά:

1) ‘’Τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά προς τους πολίτες’’

Ο πρώτος ισχυρισμός είναι σωστός. Μέσα στην υπερψηφισμένη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην υπο-παράγραφο 7.3.1. διαβάζουμε τα εξής μεταφρασμένα από εμάς: ‘’Η Συνέλευση παροτρύνει τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την εξασφάλιση υψηλής πρόσληψης εμβολίων, να βεβαιωθούν ότι οι πολίτες είναι πληροφορημένοι ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν είναι πολιτικά, κοινωνικά ή με διαφορετικό τρόπο εξαναγκασμένοι να εμβολιαστούν, εάν δεν το επιθυμούν οι ίδιοι’’.

Βέβαια ούτως ή άλλως στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του πληθυσμού, παρά την παραπληροφόρηση η οποία κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα περί του ζητήματος. Με την αποδόμηση του ισχυρισμού (που ανακυκλώνεται ανά περίοδο) ότι στην Ελλάδα με νόμο που πέρασε στις αρχές του 2020, ο εμβολιασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός, έχουμε ασχοληθεί δύο φορές. Τις αποδομήσεις μας μπορείτε να τις βρείτε στον χώρο του facebook εδώ (https://www.facebook.com/…/a.140754487…/169399608213021/) και στην πλατφόρμα του YouTube εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=85z7EJ_hJMA&t=823s).

2) ‘’Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές προς τους πολίτες’’

Ο δεύτερος ισχυρισμός είναι ψευδής. Στο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει μόνο ένα σημείο που γίνεται αναφορά στη χρήση μασκών. Το σημείο αυτό μπορεί να βρεθεί στην παράγραφο 2, στην πρώτη σελίδα. Αυτό που αναγράφεται επακριβώς, με δική μας μετάφραση, είναι το εξής: ‘’Αν και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση μασκών, το συχνό πλύσιμο χεριών, όσο και τα lockdown, έχουν βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, οι ρυθμοί μετάδοσης αυξάνονται ξανά στο μεγαλύτερο κομμάτι της υδρογείου’’.

Όπως είναι εμφανές πουθενά δεν αναφέρεται είτε άμεσα, είτε έμμεσα η μη υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Αντ’ αυτού αναγνωρίζεται η προσφορά της στην επιβράδυνση του ιού.

Συμπέρασμα: Στις 27 Ιανουαρίου η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης πέρασε το ψήφισμα με αριθμό 2361 (2021) με τίτλο ‘’Εμβόλια για την Covid-19: Ηθικές, νομικές και πρακτικές σκέψεις’’. Ο ισχυρισμός πως στο εν λόγω ψήφισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο εμβολιασμός των πολιτών δεν είναι υποχρεωτικός, είναι αληθής. Ψευδής βέβαια είναι ο έτερος ισχυρισμός πως αναφέρεται ότι η χρήση μασκών από τους πολίτες, δεν καθίσταται ούτε αυτή υποχρεωτική.

Θ.Κ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού