Είναι αλήθεια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμβολιάστηκε με φυσιολογικό ορό και όχι με το mRNA εμβόλιο της Pfizer;

Λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυκλοφόρησε ποστ στα κοινωνικά δίκτυα (το βλέπετε στην εικόνα που παραθέτουμε) το οποίο ισχυρίζεται πως ο εμβολιασμός του έγινε με απλό φυσιολογικό ορό και όχι με το mRNA εμβόλιο των Pfizer/BioNtech. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μάλιστα, έχει λάβει περισσότερες από 1500 κοινοποιήσεις. Ως απόδειξη παρατίθενται εικόνες στις οποίες φαίνεται πως η υγειονομικός που προχώρησε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού, κρατά στο αριστερό της χέρι φιαλίδιο φυσιολογικού ορού και όχι το αντίστοιχο φιαλίδιο του εμβολίου. Τι ισχύει τελικά;

 

Το βίντεο με τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού μπορείτε να το βρείτε εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=9r3WclN07hM). Εάν παρατηρήσετε με προσοχή, στο 3:46 του βίντεο, η νοσοκόμα παίρνει στο αριστερό της χέρι ένα φιαλίδιο φυσιολογικού ορού και στη συνέχεια εισάγει τη σύριγγα που κρατά με το δεξί της χέρι, μέσα σε αυτό. Λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά και συγκεκριμένα στο 4:03, παίρνει στο αριστερό της χέρι το φιαλίδιο του εμβολίου αυτήν τη φορά, στο οποίο εισάγει και πάλι τη σύριγγα. Αφού περάσουν λίγα δευτερόλεπτα κατά τα οποία φαίνεται πως ελέγχει κάποιες ποσότητες, στο 4:43 απομονώνει τη σύριγγα από το φιαλίδιο του εμβολίου και στο τέλος αλλάζει τη βελόνα της σύριγγας, πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό. Τι όμως κάνει στην εξίσωση ο φυσιολογικός ορός; Μήπως αυτό είναι απόδειξη πως ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα δεν εμβολιάστηκε ποτέ;

 

Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με τις οδηγίες (https://web.archive.org/…/www.fda…/media/144413/download) που έχει δημοσιεύσει ο FDA (Food and Drug Administration) στους υγειονομικούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που θα προχωρούν σε εμβολιασμούς για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech, η χρήση φυσιολογικού ορού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της όλης διαδικασίας (σελίδα 4).

 

Αφού ξεπαγώσει το φιαλίδιο του εμβολίου και βρισκόμαστε στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε πρώτα σε αραίωση του εμβολίου, με τη χρήση χλωριούχου νατρίου (φυσιολογικός ορός). Παίρνουμε αρχικά με τη χρήση μικρής βελόνας 1.8mL αραιωτικού υγρού, καθαρίζουμε στη συνέχεια το φιαλίδιο του εμβολίου και προσθέτουμε σε αυτό το αραιωτικό υγρό. Μετά λαμβάνουμε με τη σύριγγα 1.8mL αέρα από το φιαλίδιο ώστε να εξισορροπηθεί η πίεση εντός του. Τέλος, αναστρέφουμε το φιαλίδιο του εμβολίου δέκα φορές ώστε να ανακατευτεί. Πλέον είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό.

Το γεγονός ότι η χρήση φυσιολογικού ορού για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech είναι απαραίτητη, επιβεβαιώνεται από διάφορες πηγές και όχι μόνο από τον FDA. Για παράδειγμα αναφέρεται χαρακτηριστικά επίσης στις οδηγίες που δόθηκαν στους επιστήμονες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο (πηγή: https://web.archive.org/…/information-for-healthcare…) αλλά και από τα Centers for Disease Control and Prevention κατά την παρουσίαση ολόκληρης της διαδικασίας (πηγή: https://web.archive.org/…/prep-and-admin-summary.pdf).

Με λίγα λόγια λοιπόν, η υγειονομικός που προχωρά στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού, ακολουθεί τις επίσημες οδηγίες κατά τη χρήση του φυσιολογικού ορού, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας. Χωρίς τη χρήση φυσιολογικού ορού και τη χορήγησή του στο φιαλίδιο του εμβολίου, όπως κάνει η υγειονομικός, δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό.

Συμπέρασμα: Όχι, η χρήση φυσιολογικού ορού κατά τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απόδειξη πως δεν έγινε στην πραγματικότητα εμβολιασμός. Η χρήση φυσιολογικού ορού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας για το συγκεκριμένο εμβόλιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες οδηγίες που έχουν εκδώσει οι οργανισμοί υγείας.

Θ.Κ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού