Μέλος του Αυστριακού Κοινοβουλίου απέδειξε πως τα rapid test είναι άχρηστα χρησιμοποιώντας Coca-Cola;

Την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, ο βουλευτής του κόμματος ελευθερίας της Αυστρίας Michael Schnedlitz, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο που είχε σκοπό να αναδείξει πως τα rapid test δεν παρέχουν αποτελέσματα εμπιστοσύνης απέναντι στον νέο κορωνοϊό, προχώρησε σε ένα δημόσιο ‘’πείραμα’’. Χρησιμοποιώντας coca-cola στη θέση εισαγωγής του δείγματος, κατάφερε να λάβει θετικό αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει πως ‘’η coca-cola νοσεί από covid-19’’. Το βίντεο του κομματιού της ομιλίας του, το παραθέτουμε στο ποστ μας. Το σημείο κατά το οποίο ξεκινά το ‘’πείραμα’’, μπορείτε να το βρείτε στο 1:25. Γιατί έδωσε λοιπόν το τεστ θετικό αποτέλεσμα σε ένα αναψυκτικό; Είναι μήπως αυτό απόδειξη πως τα τεστ δε λειτουργούν σωστά;

Τα rapid test αντιγόνων ανιχνεύουν χαρακτηριστικές πρωτεϊνες του ιού που θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το δείγμα εισάγεται στο τεστ και συνήθως το αποτέλεσμα προκύπτει μετά από 15 έως 30 λεπτά. Ο Schnedlitz έκανε ακριβώς αυτό. Εισήγαγε την coca-cola στην υποδοχή του τεστ και στη συνέχεια οι λωρίδες άλλαξαν χρώμα. Ο λόγος για τον οποίο συνέβη κάτι τέτοιο όπως εξηγεί ο Δρ. Christoph Pedain, επικεφαλής του Point of Care Diagnostics, Siemens Healthineers, είναι επειδή το χαμηλό pH της coca-cola που την κάνει όξινη, κατέστρεψε τις πρωτεϊνες που βρίσκονται στις λωρίδες του τεστ που έπρεπε να αντιδράσουν με τις αντίστοιχες πρωτεϊνες του ιού. Το μόνο που απέδειξε το ‘’πείραμα’’ του βουλευτή σύμφωνα με τον Δρ. Pedain, είναι πως καταστράφηκαν οι πρωτεϊνες του τεστ και τίποτα περισσότερο. Η αποσύνθεση των πρωτεϊνών του τεστ, οδήγησε σε πολλές περιοχές στις οποίες δημιουργήθηκαν δεσμοί ανάμεσα στα σωματίδια του χρώματος, με αποτέλεσμα οι λωρίδες να γίνουν εμφανείς. Μάλιστα στο τέλος σημειώνει πως με τον ίδιο τρόπο είμαστε σε θέση να παράξουμε και οιονεί θετικό αποτέλεσμα ακόμη και σε τεστ εγκυμοσύνης (πηγή: https://web.archive.org/…/krankheiten-warum-cola-einen…).

Πολύ σημαντικό λάθος παράλληλα, είτε ηθελημένα είτε όχι από πλευράς του βουλευτή, είναι και το γεγονός ότι παρέλειψε ένα απαραίτητο βήμα της διαδικασίας. Εάν προσέξετε στο βίντεο που παραθέτουμε, στο 1:48 λαμβάνει με τον στειλεό δείγμα από το αναψυκτικό και αμέσως το εισάγει στο τεστ. Παρόλα αυτά σε τέτοιου είδους τεστ είναι υποχρεωτικό προτού περάσουμε το δείγμα μας στο τεστ, να το περιστρέψουμε μέσα σε διάλυμα που φροντίζει η τιμή του pH του δείγματός, μας να βρίσκεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος ώστε να έχουμε σωστά αποτελέσματα. Το λεγόμενο buffer. Όπως μπορείτε να δείτε για παράδειγμα στα βίντεο αυτά (πηγή 1: https://www.youtube.com/watch?v=PkwUUP0P2po πηγή 2: https://www.youtube.com/watch?v=xoISUHEYqu0 ) ή στις οδηγίες της Roche για το δικό της τεστ αντιγόνων (πηγή: https://diagnostics.roche.com/…/how-the-sars-cov-2…) η χρήση του buffer θεωρείται κομμάτι της σωστής διαδικασίας και δεν μπορεί να παραλείπεται κατά το δοκούν.

Συμπέρασμα: Όχι, το γεγονός ότι Αυστριακός βουλευτής έδειξε στο κοινοβούλιο πως rapid test αντιγόνων προέκυψε ‘’θετικό’’ αφού εισήγαγε Coca-Cola, δεν αποδεικνύει ότι τα τεστ δε λειτουργούν σωστά αντιγόνων δεν παράγουν αποτελέσματα εμπιστοσύνης. Η διαδικασία την οποία ακολούθησε ο βουλευτής ήταν λανθασμένη και λόγω του όξυνου pH του αναψυκτικού, αποσυντέθηκαν οι πρωτεϊνες που χρησιμοποιούνται για να δεσμεύσουν την πρωτεϊνική ακίδα του SARS-COV-2, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν τα σωματίδια χρώματος του τεστ.

Επιμέλεια: Θ.Κ.

Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι βασισμένο στη δουλειά οργανισμών και σελίδων που έχουν ήδη κάνει fact-check το συγκεκριμένο θέμα. Ως ζήτημα δεοντολογίας λοιπόν, επιλέγουμε να το αναφέρουμε άμεσα. (ενδεικτικά: https://web.archive.org/…/krankheiten-warum-cola-einen… και https://web.archive.org/…/Oesterreich-Warum-Cola-den…)

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού