Τεράστια συνωμοσία συνδέει βιολογικό εργαστήριο στη Γουχάν με την Pfizer και τον Τζωρτζ Σόρος;

Τις τελευταίες ημέρες έγινε viral ένα κείμενο (μπορείτε να το δείτε στην εικόνα που παραθέτουμε) από διαφόρους λογαριασμούς στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα. Στο κείμενο αυτό φαίνεται να συνδέονται διάφορες διεθνείς εταιρείες αλλα και πρόσωπα όπως ο Bill Gates ή ο George Soros, χωρίς βέβαια να δίνεται η παραμικρή απόδειξη περί των ισχυρισμών, πέρα από τον λόγο του εκάστοτε συντάκτη που έκανε copy-paste το κείμενο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Στο κείμενο αυτό μπορούμε να διαβάσουμε τα εξής: ‘’ Το κινέζικο βιολογικό εργαστήριο στη Wuhan ανήκει στη πραγματικότητα στήν Glaxo, που κατά σύμπτωση είναι και ιδιοκτήτρια της Pfizer, που κατά σύμπτωση διαχειρίζεται τα οικονομικά της Black Rock, που κατά σύμπτωση διαχειρίζεται τα οικονομικά και της Open Foundation Society (Soros), που κατά σύμπτωση διαχειρίζεται τα συμφέροντα της γαλλικής AXA, που κατά σύμπτωση η γερμανική εταιρεία Winterthur έκτισε το κινέζικο εργαστήριο, που κατά σύμπτωση αγοράστηκε από τη γερμανική Allianz, και κατά σύμπτωση την έχει ώς μεγαλομέτοχος ο κολοσσός Vanguard, που κατά σύμπτωση είναι μέτοχος της Black Rock που ελέγχει τις κεντρικές τράπεζες και διαχειρίζεται το 1/3 του παγκόσμιου επενδυτικού κεφαλαίου, που κατά σύμπτωση είναι και μεγαλομέτοχος της Microsoft και του Gates, που κατά σύμπτωση είναι και μέτοχος της Pfizer και σήμερα πρώτος χρηματοδότης του ΠΟΥ.’’

Το κείμενο σε διάφορες παραλλαγές, φαίνεται πως έφτασε στην Ελλάδα με χρονοκαθυστέρηση μιας και προηγήθηκε ο διαμοιρασμός του στη γειτονική Ιταλία. Ανάλογα την παραλλαγή προστίθενται και αφαιρούνται πρόσωπα και εταιρείες κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, φαίνεται πως στο αρχικό Ιταλικό ποστ (βρείτε το εδώ https://web.archive.org/…/franc…/posts/10221028734541574) περιέχονταν και τα ονόματα τόσο του Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, όσο και του Μπέπε Γκρίλο, πρώην ηγέτη του Κόμματος των Πέντε Αστέρων. Παρόλα αυτά στις ελληνικές εκδόσεις του κειμένου, δείχνουν τα πρόσωπα αυτά να έχουν παραληφθεί, λογικά γιατί η χρήση τους δεν πουλάει στο εγχώριο κοινό.

Έτσι λοιπόν, Ιταλικός fact-checking οργανισμός (https://web.archive.org/…/www.open.online/c/fact-checking/) αποφάσισε να ελέγξει μερικούς από τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Ισχυρισμός 1ος: Ανήκει το βιολογικό εργαστήριο της Γουχάν στην Glaxo;

Το αναφερόμενο βιολογικό εργαστήριο της Γουχάν σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 με βοήθεια από τη Γαλλική κυβέρνηση και με έγκριση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (https://web.archive.org/…/inside-the-chinese-lab-poised…). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2014 και η διαχείρισή του ανήκει στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (https://web.archive.org/…/201502/t20150203_135923.html). Η GlaxoSmithKline (ή αλλιώς Glaxo) δεν έχει υπό την ιδιοκτησία της το εργαστήριο αυτό το οποίο ανήκει στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών από το ξεκίνημά του.

Ισχυρισμός 2ος: Είναι η Glaxo η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Pfizer;

Όχι η Glaxo δεν είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας της Pfizer. Μέσω της ιστοσελίδας boursorama, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε όλους τους μεγαλομετόχους της Pfizer και να παρατηρήσουμε πως η Glaxo δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς (https://web.archive.org/…/www…/cours/societe/profil/PFE/). Η μοναδική σχέση ανάμεσα στην Glaxo και την Pfizer, μπορεί να βρεθεί σε μια συμφωνία των δύο εταιρείων για συνεργασία σε ένα κοινό project το 2019 (πηγή: https://web.archive.org/…/gsk-completes-transaction…/).

Ισχυρισμός 3ος: Διαχειρίζεται η BlackRock τα οικονομικά της Open Foundation Society του Σόρος;

Δεν καταφέραμε να βρούμε σύνδεση ανάμεσα στην BlackRock και τα Open Society Foundations (στο αρχικό ποστ αναφέρεται λανθασμένα ως Open Foundation Society) συγκεκριμένα αλλά η Soros Fund Management LLC, ιδιοκτησίας του George Soros, φέρεται να διατηρεί μερίδιο των μετοχών της BlackRock (https://web.archive.org/…/us-investment-funds-soros…). Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως η BlackRock ‘’διαχειρίζεται τα οικονομικά’’ είτε των Open Society Foundations, είτε της Soros Fund Management LLC.

Από τη στιγμή που η αλυσίδα σύνδεσης ανάμεσα στους ισχυρισμούς έχει ήδη σπάσει, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να συνεχίσουμε να ελέγχουμε και τους επόμενους.

Συμπέρασμα: Ο ισχυρισμός που συνδέει διεθνείς εταιρείες και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, φέρεται να ξεκίνησε να γίνεται viral στην Ιταλία και εν συνεχεία έφτασε στην Ελλάδα, προσθέτοντας και αφαιρώντας ονόματα κατά το δοκούν, ανάλογα την όρεξη του εκάστοτε συντάκτη. Καμία απόδειξη περί των λεγομένων δεν προσφέρεται, ενώ οι ισχυρισμοί μεταξύ τους, δείχνουν να μη συνδέονται.

Επιμέλεια: Θ.Κ.

Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι βασισμένο στη δουλειά οργανισμών και σελίδων που έχουν ήδη κάνει fact-check το συγκεκριμένο θέμα. Ως ζήτημα δεοντολογίας λοιπόν, επιλέγουμε να το αναφέρουμε άμεσα. (ενδεικτικά: https://web.archive.org/…/coronavirus-glaxo-possiede…/)

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού