Δίνουν δωρεάν σπίτια σε 21.623 μετανάστες;

Ο δημοσιογράφος κ. Καλόγηρος, στην εκπομπή του ‘’Σχολιάζοντας την επικαιρότητα’’ στο κανάλι ‘’Βεργίνα’’, ισχυρίστηκε πως δίνονται δωρεάν σπίτια σε μετανάστες στην Ελλάδα. Το βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό μάλιστα, έλαβε αρκετές εκατοντάδες κοινοποιήσεις. Ισχύουν όμως όσα υποστηρίζει;

Στο βίντεο αυτό (το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=a0dFft00v4g, με το απόσπασμα να ξεκινά στο 6:25) αναφέρει συγκεκριμένα και παραθέτουμε αυτολεξεί:

‘’[..] Στους τυχερούς φίλους του κυρίου Βίτσα, τους Πακιστανούς, τους Αφγανούς και τα λοιπά, για τους οποίους έρχονται οι αρμόδιοι υπουργοί όπως είναι ο κύριος Μηταράκης, μαζί με τον κύριο Κουμουτσάκο, το δίδυμο της συμφοράς […]. Βγαίνει ο Μηταράκης σήμερα και λέει […] μαζί με τον κύριο Κουμουτσάκο ότι την ώρα που δηλώνετε ότι πήγατε τόσο καλά με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ […] και λένε ‘’Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μιλούσε για να στεγάσουμε 20.000 λαθρομετανάστες, εμείς τους ξεπεράσαμε, πήγαμε στους 21.623 λαθρομετανάστες για τους οποίους βρήκαμε σπίτι.’’[…]’’

Όπως γίνεται αντιληπτό, σε συνδυασμό με τη λεζάντα τόσο στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο δημοσιογράφος, όσο και στο κανάλι, με περιεχόμενο ‘’δίνουν δωρεάν σπίτια σε 21.632 μετανάστες’’, υπονοείται πως η πολιτεία προσφέρει την κυριότητα οικειών σε μετανάστες. Μάλιστα το γεγονός αυτό θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο λίγο παρακάτω.

Όσο και να ψάξαμε δεν καταφέραμε να βρούμε δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου επί του θέματος αυτήν την περίοδο. Αντ’ αυτού βρήκαμε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 29 Σεπτέμβρη (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ https://web.archive.org/…/ylopoiisi-toy-programmatos…/) το οποίο κάνει αναφορά στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος ‘’ΕΣΤΙΑ 2’’. Είναι εμφανές πως οι πληροφορίες που αναπαράγει ο δημοσιογράφος, είναι από το συγκεκριμένο δελτίο τύπου. Παρόλα αυτά, εν πολλοίς συνειδητά αλλοιωμένες.

Για παράδειγμα μέσα στο δελτίο τύπου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ‘’Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξασφάλισε 21.623 προσωρινές θέσεις στέγασης[…]’’ κάτι το οποίο ο δημοσιογράφος επιλέγει να μην αναφέρει στο ρεπορτάζ του, μιλώντας απλά για δωρεάν παροχή σπιτιών. Παράλληλα σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ο όρος ‘’λαθρομετανάστες’’ παρά μόνο ‘’αιτούντες άσυλο’’. Δε θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά.

Το πρόγραμμα ‘’ΕΣΤΙΑ 2: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία’’ για το οποίο γίνεται ο λόγος, χρηματοδοτείται από το ‘’Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει, έχει οριστεί από τα δύο αυτά ΦΕΚ τον Απρίλιο και τον Ιούλιο αντιστοίχως του 2020 (https://web.archive.org/…/kya-13348-2020-programma… και https://web.archive.org/…/www…/photos/File/3077b-20.pdf).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα 2 του πρώτου ΦΕΚ, Άρθρο 1, Παράγραφος Γ: ‘’«Ωφελούμενοι του προγράμματος» είναι ενήλικες αιτούντες διεθνή προστασία (συμπεριλαμβανομένων και τυχόν ανήλικων μελών της οικογένειάς τους)’’, δηλαδή αιτούντες άσυλο και όχι γενικά και αόριστα ‘’λαθρομετανάστες’’. Επιπροσθέτως, στο ίδιο ΦΕΚ, στο Άρθρο 5, Παράγραφος 1 αναφέρεται πως: ‘’Οι παροχές του προγράμματος τερματίζονται αυτοδίκαια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4636/2019, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει: (α) από την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης παροχής καθεστώτος διεθνούς ή επικουρικής προστασίας ή (β) από την έκδοση τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης διεθνούς προστασίας. Οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις στέγασης εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την επίδοση σε αυτούς των παραπάνω αποφάσεων.’’ κάτι που κάνει εμφανές πως η στέγαση αυτή είναι προσωρινή και αναφέρεται αποκλειστικά στην περίοδο κατά την οποία κάποιος είναι αιτών ασύλου και αναμένει την απόφαση της αίτησής του.

Συμπέρασμα: Ο δημοσιογράφος κ. Καλόγηρος, προχωρά σε αλλοίωση των αναγραφομένων στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν αναφέρει πουθενά ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2 είναι προσωρινή, όπως ξεκάθαρα αναγράφεται στο δελτίο τύπου και αφήνει να εννοηθεί πως η πολιτεία μεταφέρει την κυριότητα κτιρίων, στα χέρια ‘’λαθρομεταναστών’’. Για ακόμη μια φορά παραπληροφορεί τον κόσμο με σκοπό τα κλικ και τις κοινοποιήσεις. Μη γίνετε σαν τον κύριο Καλόγηρο.

Θ.Κ.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού