Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ;

Σήμερα το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο κανάλι Open TV σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης της επικαιρότητας. Μεταξύ άλλων, τη συζήτηση απασχόλησε η υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, η δράση της 17 Νοέμβρη και κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε ως κυβέρνηση συμπεριφορά φιλική προς αυτήν (ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να βρείτε εδώ).

Ο ισχυρισμός

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στον εξής ισχυρισμό «Να σας πω επίσης κάτι άλλο. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, που είναι ακόμα στη φυλακή, πότε πήρε άδεια και πότε δεν γύρισε στη φυλακή και δραπέτευσε; Επί ΣΥΡΙΖΑ; Επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Και πότε συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός; Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.» (το σχετικό απόσπασμα μπορείτε να δείτε στο παραπάνω λινκ που δώσαμε στο 29:02 της συνέντευξης και στο παρακάτω βίντεο που παραθέτουμε).

Ωστόσο, κατά το μέρος που αφορά τη δεύτερη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Ειδικότερα, η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015 (πηγή 1, πηγή 2).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Κατά το χρόνο σύλληψης του Χριστόδουλου Ξηρού, τη διακυβέρνηση της χώρας ασκούσε η Νέα Δημοκρατία (κυβέρνηση Σαμαρά), η οποία είχε εκλεγεί κατόπιν των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 (οι ημερομηνίες και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων προκύπτουν από εδώ).

Μάλιστα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Σαμαρά, Βασίλης Κικίλιας (νυν Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη) απηύθυνε αυθημερόν συγχαρητήριο μήνυμα στην ΕΛΑΣ μέσω του twitter (πηγή)  και έδωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου για το θέμα (πηγή).

Συμπέρασμα

Όχι, ο Χριστόδουλος Ξηρός δε συνελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αλλά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας (κυβέρνηση Σαμαρά) στις αρχές Ιανουαρίου του 2015.

Γιάννης Βραχασωτάκης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού