Βίντεο-απόδειξη πως το θύμα αστυνομικής επίθεσης στη Νέα Σμύρνη, προσπάθησε να αφαιρέσει το όπλο αστυνομικού;

Κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Τwitter και Youtube) επεξεργασμένο βίντεο που φέρεται να αποδεικνύει πως η σύλληψη του θύματος αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, έγινε μετά αφού το θύμα αφαίρεσε το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού. Το βίντεο αυτό έχει λάβει περισσότερες από 60.000 προβολές στην πλατφόρμα του Youtube μέχρι στιγμής (Εικόνα 1), περισσότερες από 1600 κοινοποιήσεις στο Facebook από λογαριασμό χρήστη (Εικόνα 2), ενώ αναπαρήχθη και από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη στον Twitter Εικόνα 3) αν και εν συνεχεία επέλεξε να το κατεβάσει.

Ο ισχυρισμός ότι ο συλληφθείς στην πλατεία Νέας Σμύρνης προσπάθησε να αποσπάσει το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού δεν είναι νέος και έχουμε ασχοληθεί ξανά μαζί του σε προηγούμενη αποδόμησή μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το βίντεο με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα δεν είναι νέο στα κοινωνικά δίκτυα αλλά έχει υποστεί editing από χρήστη, με σκοπό να δώσει τη ‘’δική του’’ διάσταση επάνω στο τι ακριβώς συνέβη κατά τη σύλληψη του θύματος. Το εν λόγω μονταρισμένο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Κατά τη διάρκειά του θα δείτε ότι ο χρήστης που το επεξεργάστηκε έχει προσθέσει υποτίτλους αλλά και σχολιασμό των γεγονότων που διαδραματίζονται. Επάνω σε αυτά τα στοιχεία θα βασιστούμε και εμείς.

Αρχικά, περίπου στο 4ο δευτερόλεπτο και ενώ το θύμα της επίθεσης φαίνεται να συνομιλεί με δύο αστυνομικούς, ένας τρίτος μπαίνει στο πλάνο, κάτι λέει στο θύμα και μετά συνεχίζει λέγοντάς του ‘’Συλλαμβάνεσαι’’. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που επεξεργάστηκε το βίντεο, ο αστυνομικός αρχικά φέρεται να λέει ‘’Εσύ είσαι ο …’’ (το επώνυμο του θύματος) αφήνοντας να εννοηθεί πως τον γνωρίζει. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να καταρρίψουμε ότι ο αστυνομικός είπε αυτήν τη φράση ή διαφορετική, όσες φορές και αν το ακούσαμε.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στο 18 δευτερόλεπτο του βίντεο, διαβάζουμε στον σχολιασμό πως ‘’Ο ύποπτος έχει αρπάξει το όπλο του αστυνομικού’’. Ως απόδειξη του ισχυρισμού βλέπουμε αυτήν την εικόνα.

Το σκρινσοτ επάνω στο οποίο βασίζεται ο αρχικός ισχυρισμός

Το πρώτο πρόβλημα του συγκεκριμένου ισχυρισμού είναι πως η ανάλυση του βίντεο δεν είναι αρκετά καλή ώστε να φανεί επακριβώς τι είναι αυτό το μαύρο (αντικείμενο; )που κρατάει στο δεξί του χέρι το θύμα και προσπαθεί να του πάρει ο αστυνόμος. Πέρα από όπλο, θα μπορούσε να είναι και κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα του, όσο προσπαθεί να ξεφύγει από το τράβηγμα του αστυνομικού.

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι πως το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού διακρίνεται να βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο στον δεξιό μηρό του αστυνομικού. Εδώ μπορούμε να το δούμε σε σκρίνσοτ όσο ξεκινάει η προσπάθεια του αστυνομικού να συλλάβει το θύμα.

Το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού βρίσκεται στον δεξιό του μηρό

Εδώ παράλληλα, μπορούμε να δούμε ότι το υπηρεσιακό όπλο συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση του ακόμη και μετά τον ισχυρισμό πως έχει αφαιρεθεί από τον αστυνόμο.

Το όπλο συνεχίζει καθ’ ‘όλη τη διάρκεια του βίντεο να βρίσκεται στη θέση του

Σε κάθε περίπτωση και καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο που βλέπουμε, το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού βρίσκεται στον μηρό του. Η μοναδική ‘’απόδειξη’’ που προσφέρει το βίντεο σχετικά με τον ισχυρισμό, είναι ένα σκρινσοτ με ένα μαύρο αντικείμενο στο χέρι του θύματος που δεν είναι απαραίτητο πως αποτελεί όπλο, αλλά είναι πιθανό να είναι απλά κομμάτι υφάσματος.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ο λογαριασμός που ανέβασε το εν λόγω επεξεργασμένο βίντεο στο Youtube δημιουργήθηκε μόλις στις 8 Μαρτίου (μία ημέρα δηλαδή μετά το περιστατικό). Δεν υπάρχει άλλο βίντεο που να έχει δημοσιευθεί από τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Ημερομηνία δημιουργίας του λογαριασμού που ανέβασε το βίντεο στο Youtube

Συμπέρασμα

Όχι, βίντεο που ισχυρίζεται ότι το θύμα της αστυνομικής επίθεσης στη Νέα Σμύρνη φαίνεται να προσπαθεί να αφαιρέσει με τη βία το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού, δεν αποδεικνύει τίποτα. Στο σκρινσοτ που παραθέτει όπου ‘’φέρεται’’ το θύμα να κρατά το όπλο, η ανάλυση είναι κακή και δε διακρίνεται τι ακριβώς αντικείμενο έχει στα χέρια του. Είναι αρκετά πιθανό να είναι κομμάτι ύφασμα. Εξάλλου όπως εύκολα διακρίνεται στο εν λόγω βίντεο, κάθε στιγμή παρατηρούμε το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού να βρίσκεται στον δεξιό του μηρό και να μην αφαιρείται σε καμία φάση από εκεί.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού