Είχε παριστάμενος στην πλατεία Νέας Σμύρνης σιδηρογροθιά;

Η χθεσινή επίθεση της Αστυνομίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης εναντίον παρισταμένων έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία εξαρχής αμφισβητήθηκαν τα πρώτα ρεπορτάζ ηλεκτρονικών εκδόσεων εφημερίδων και πληροφορίες της ΕΛΑΣ, που ανέφεραν «παγίδα» και «συγκρούσεις» μεταξύ «αντιεξουσιαστών» και αστυνομικών.

Η αρχική δημοσιογραφική κάλυψη του ηλεκτρονικού τύπου τις πρώτες ώρες του συμβάντος

Το γεγονός της επίθεσης της ΕΛΑΣ έχει αποτυπωθεί σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία αποτυπώνουν από διάφορες πλευρές (πηγή 1, πηγή 2)  όσα έγιναν στην πλατεία και πέριξ της. Οι μαρτυρίες συγκλίνουν προς την αναίτια ασύμμετρη αστυνομική βία κατά τη διάρκεια ελέγχου τήρησης μέτρων COVID-19.

Τα χθεσινά γεγονότα προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ενώ και η ίδια η ΕΛΑΣ έχει διατάξει ΕΔΕ για τα βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο: η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ισχυρίζεται ότι

«Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς

Ο ισχυρισμός

Σύμφωνα με ανάρτηση του μέλους της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Σωτηρόπουλου, που έχει διατελέσει μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και προεδρεύων της ΟΝΝΕΔ, εμφανίζεται πολίτης σε βίντεο από τη Νέα Σμύρνη να φέρει σιδηρογροθιά.

Ο ισχυρισμός του στελέχους της ΝΔ, κ. Σωτηρόπουλου

Τι ισχύει

 Εντοπίζοντας το βίντεο σε υψηλότερη ανάλυση στο διαδίκτυο (720p) διαπιστώνεται ότι ο πολίτης έχει επιδέσμους στα δάχτυλα του χεριού του και όχι σιδηρογροθιά «για να την πέσει στους αστυνομικούς.»

Παρακάτω ακολουθεί και η φωτογραφία που πιστοποιεί το γεγονός

Ο πολίτης φέρει επιδέσμους στα δάχτυλα, και όχι σιδηρογροθιά

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής, ο πολίτης φέρει επιδέσμους στα δάχτυλα του δεξιού του χεριού.

Μιχάλης Μαρκοδημητράκης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού