Περικομμένη φωτογραφία που παρουσιάζει τον Πρωθυπουργό με τον Δημήτρη Λιγνάδη;

Στις 22 Φεβρουαρίου η εφημερίδα ‘’Η Αυγή’’ δημοσίευσε άρθρο με τίτλο ‘’Υπόθεση Λιγνάδη / Τις επόμενες μέρες θα δούμε τέρατα’’. Η κύρια εικόνα που φιλοξενεί το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει φωτογραφία στην οποία μεταξύ άλλων βλέπουμε τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη γυναίκα του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και τη Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού της τωρινής κυβέρνησης. Τη φωτογραφία μπορείτε να δείτε εδώ.

Η περικομμένη φωτογραφία στο άρθρο της ”Αυγής”

Η συγκεκριμένη φωτογραφία βέβαια είναι κομμένη, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζεται εντός της και η Λυδία Κονιόρδου, πρώην Υπουργός Πολιτισμού επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η φωτογραφία αυτή προέρχεται από τα τέλη Ιούλη του 2020 και συγκεκριμένα από παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, την οποία ανέβασε το Εθνικό Θέατρο (πηγή 1 ,  πηγή 2). Η αρχική φωτογραφία που περιλαμβάνει την πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, μπορεί να βρεθεί εδώ.

Η αρχική φωτογραφία

Μετά τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου της ‘’Αυγής’’, μία σειρά από άλλες ιστοσελίδες αναπαρήγαν την κομμένη φωτογραφία. Ενδεικτικά: periodista, left.gr. Μάλιστα με τη δημοσίευση της Αυγής και το γεγονός ότι περικόπηκε η κυρία Κονιόρδου, ασχολήθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του από το έδρανο της Βουλής στις 25 Φεβρουαρίου. Μπορείτε να βρείτε το κομμάτι της ομιλίας του σε αυτό το βίντεο, στο 24ο λεπτό και 22ο δευτερόλεπτο.

Βέβαια είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως η αρχική περικοπή της φωτογραφίας δεν έγινε από την ‘’Αυγή’’ μιας και το άρθρο της ανέβηκε όπως προαναφέρθηκε στις 22 Φεβρουαρίου. Ήδη τουλάχιστον από τις 20 Φεβρουαρίου κυκλοφορούσε η εν λόγω περικομμένη φωτογραφία σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Ενδεικτικά: spoilers.gr, florinareport.gr, kleidarotripa.gr, alterthess.gr. Μέχρι στιγμής καμία από τις προαναφερθείσες ιστοσελίδες δεν έχει αντικαταστήσει την περικομμένη φωτογραφία με την πρωτογενή.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερη αποδόμησή μας την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, μεγάλο κομμάτι των αναγνωστών στο διαδίκτυο (περίπου οι μισοί) μένουν αποκλειστικά στον τίτλο και την κύρια εικόνα ενός άρθρου, χωρίς να το διαβάζουν. Έτσι δημιουργούν την άποψή τους με βάση μόνο αυτά. Η αρχική εικόνα ενός άρθρου λοιπόν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει από μόνη της συγκεκριμένες εντυπώσεις, ανάλογα με την τοποθέτηση του συντάκτη. Είναι δηλαδή αναγκαίο εάν επιθυμούμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας πληροφόρηση στον αναγνώστη, οι εικόνες που χρησιμοποιούμε στην αρθρογραφία μας να είναι πρωτογενείς και να μην αποκρύπτουν ή δημιουργούν πληροφορίες. Ειδάλλως είτε ηθελημένα είτε όχι, παραπλανούμε.

Συμπέρασμα:

Φωτογραφία που χρησιμοποιείται σε άρθρο της ‘’Αυγής’’ και παρουσιάζει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη, έχει υποστεί περικοπή με αποτέλεσμα να μένει εκτός αυτής η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Η περικοπή της φωτογραφίας δεν έγινε από την ‘’Αυγή’’ μιας και ήδη άλλες ιστοσελίδες την αναπαρήγαγαν πριν τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ακόμη και έτσι η φωτογραφία δεν είναι παραπλανητική. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται η συγκεκριμένη αποδόμηση, η περικομμένη φωτογραφία του άρθρου της ‘’Αυγής’’ δεν έχει αντικατασταθεί από την αρχική.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού