Η Ελληνική κυβέρνηση πέρασε τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με εντολή της Αμερικάνικης πρεσβείας;

Στις 12 Φεβρουαρίου ο βουλευτής και γραμματέας του κοινοβουλευτικού κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέβασε στα κοινωνικά του δίκτυα (ενδεικτικά εδώ: https://www.facebook.com/watch/?v=524389438548371 και εδώ: https://twitter.com/yanisvarou…/status/1360172730625179650) μία αρκετά σοβαρή καταγγελία απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση. Καταγγελία η οποία βρήκε ευρεία διάδοση, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο βέβαια και σε μεγάλα εγχώρια μέσα ενημέρωσης (ενδεικτικά: https://web.archive.org/…/kataggelia-mera25-idrysi…/ , https://www.efsyn.gr/…/281228_i-presbeia-oi-synomilites… , https://www.alfavita.gr/…/343630_baroyfakis-se-kerameos…). Συγκεκριμένα, έγραψε τα εξής:

 

‘’Χτες, στη Βουλή, κατέθεσα ντοκουμέντο της Πρεσβείας των ΗΠΑ που δημοσίευσαν τα Wikileaks που εξηγεί την πρεμούρα Μητσοτάκη να βάλει την αστυνομία στα ΑΕΙ. Ουσιαστικά, ήταν εντολή της Πρεσβείας! Σιγή ιχθύος από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης.’’. Παράλληλα με την εν λόγω λεζάντα, παρατίθεται και κομμάτι της δευτερολογίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εκεί καταθέτει στα πρακτικά της Βουλής μία ‘’αναφορά από τα wikileaks, της Αμερικανικής πρεσβείας προς το State Department όπου ξεκάθαρα αναφέρει στην ανάγκη εισόδου της ελληνικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια’’. Με βάση τα προαναφερθέντα, καταλήγει στον ισχυρισμό πως το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου (πηγή1: https://www.skai.gr/…/vouli-psifistike-to-nomosxedio… , πηγή 2: https://www.tanea.gr/…/psifistike-to-nomosxedio-gia-ta…/) κατατέθηκε κατ’ εντολήν της Αμερικάνικης πρεσβείας. Τι πραγματικά ισχύει;

 

Τα εν λόγω ντοκουμέντα στα οποία ο κύριος Βαρουφάκης κάνει αναφορά είναι υπαρκτά και αποτελούν επιστολές του Daniel V. Speckhard (https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_V._Speckhard) πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα και του Thomas M. Countryman (https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_M._Countryman), αναπληρωτή του Speckhard για την περίοδο που αγγίζουμε, προς Αμερικάνικες υπηρεσίες. Βέβαια δεν είναι καθόλου νέες παρά συντάχθηκαν κατά την περίοδο 2006-2009. Οι επιστολές μπορούν να βρεθούν απευθείας στους εξής υπερσυνδέσμους:

 

Α) Ιούνιος του 2006: https://www.wikileaks.org/plusd/cables/06ATHENS1507_a.html

Β) Δεκέμβριος του 2008: https://wikileaks.org/plusd/cables/08ATHENS1692_a.html

Γ) Φεβρουάριος του 2009: https://wikileaks.org/plusd/cables/09ATHENS191_a.html

Δ) Μάρτιος του 2009: https://wikileaks.org/plusd/cables/09ATHENS407_a.html

Ε) Δεκέμβριος του 2009: https://wikileaks.org/plusd/cables/09ATHENS1725_a.html

 

Το κύριο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται οι επιστολές, είναι η εγχώρια κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι ‘’παροτρύνσεις’’ από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην καλυτέρευσή της. Μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που έθετε η πλευρά της πρεσβείας, προς αλλαγή της τότε κείμενης νομοθεσίας, αφορούσαν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη δημιουργία ιδιωτικών φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (τα λεγόμενα κολλέγια). Παράλληλα, υποστήριζαν πως σημαντικό ρόλο στην κακή όπως έθεταν κατάσταση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, διαδραμάτιζε η ακραία πολιτικοποίηση που συναντάται και ιδίως από φοιτητές αριστερών φρονημάτων.

 

Είναι αρκετά φανερό μέσω των επιστολών πως η Αμερικάνικη πλευρά πίεζε για μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στην τριετία 2006-2009, οι οποίες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τη νομοθεσία που έχει περάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησής της. Επί παραδείγματι, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον νόμο 4623/2019 (https://www.taxheaven.gr/law/4623/2019), την εξίσωση των δικαιωμάτων αποφοίτων κολλεγίων με τα αντίστοιχα των αποφοίτων των δημοσίων ιδρυμάτων με τον 4653/2020 (https://www.e-nomothesia.gr/…/nomos-4653-2020-phek-12a…) και σήμερα με τη θεσμοθέτηση ομάδων προστασίας των ιδρυμάτων που θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία (πηγή 1: https://www.skai.gr/…/vouli-psifistike-epi-tis-arxis-to…, πηγή 2: https://www.protothema.gr/…/panepistimia-ti-allazei…/).

 

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αποδεικνύει πως το νομοσχέδιο αυτό ‘’ήταν εντολή της Αμερικάνικης πρεσβείας’’ όπως υποστήριξε ο κύριος Βαρουφάκης. Ιδίως όταν τόσο στα ποστ του στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και στην τοποθέτησή του στη Βουλή, δεν ανέφερε την περίοδο κατά την οποία συντάχθηκαν οι εν λόγω επιστολές, δηλαδή περισσότερο από μία δεκαετία νωρίτερα. Όπως έχουμε δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, όταν αναφέρουμε ένα γεγονός, αποκρύπτοντας το πότε αυτό έλαβε χώρα, δημιουργούμε πολλές φορές λανθασμένα συμπεράσματα στους αναγνώστες, με κίνδυνο να τους παραπληροφορήσουμε. Το να το αναφέρουμε απλά σε μία ανακοίνωσή μας, που δεν έλαβε την ίδια αναγνωσιμότητα (εδώ η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 https://mera25.gr/to-mera25-apokalyptei-sti-vouli-tin…/…) δεν είναι αρκετό.

Τέλος, το ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη θεσμοθέτηση της τωρινής κυβέρνησης με παρελθοντικές προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δε σημαίνει πως υπάρχει και αιτιατή σχέση. Τουλάχιστον όχι μέχρι αυτή να αποδειχθεί.

 

Συμπέρασμα: Οι επιστολές που παρουσίασε ο κύριος Βαρουφάκης για να αποδείξει πως η Ελληνική κυβέρνηση βάζει την Ελληνική Αστυνομία στα πανεπιστήμια με εντολές της Αμερικάνικης Πρεσβείας είναι πραγματικές. Παρ’ όλα αυτά η ύπαρξή τους δεν αποδεικνύει ότι οι νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης γίνονται με γνώμονα τη θέληση της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Οι επιστολές αυτές δεν είναι τωρινές, αλλά συντάχθηκαν κατά την περίοδο 2006-2009. Εκτιμούμε πως η θέση του ότι ‘’Ουσιαστικά, ήταν εντολή της Πρεσβείας’’, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα και ιδίως την απόκρυψη της περιόδου που οι επιστολές γράφτηκαν, είναι παραπλανητική.

 

Θ.Κ.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού