Αστυνομικοί στην Αυστρία έβγαλαν τα κράνη τους και συμμετείχαν σε πορεία ενάντια στα μέτρα υγειονομικής πολιτικής;

Στις 3 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου κ. Κυριάκος Βελόπουλος, ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, βίντεο 31 δευτερολέπτων. Στη λεζάντα του ποστ (διαβάστε το στην εικόνα που παραθέτουμε) όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, βλέπουμε πορεία στη Βιέννη όπου οι αστυνομικοί αντί να την καταστείλουν, επιλέγουν να συμμετάσχουν σε αυτήν. Το ποστ αυτό έχει λάβει περίπου 500 κοινοποιήσεις. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το εν λόγω βίντεο που ανέβασε ο βουλευτής μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=RFbQoEzcrZ0). Όπως μπορούμε να δούμε, ένα μπλοκ από αστυνομικούς που κρατούν τα κράνη στα χέρια τους, βρίσκεται ανάμεσα από δύο άλλα μπλοκ από διαδηλωτές. Η εικόνα αυτή οδήγησε πολλούς να μιλήσουν για συμμετοχή της αστυνομίας στην πορεία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει βέβαια.

Για να δώσουμε το απαιτούμενο περιεχόμενο στο βίντεο που βλέπουμε, είναι απαραίτητο να πούμε πως η πορεία που παρουσιάζεται είναι από τις 31 Ιανουαρίου και έλαβε χώρα στη Βιέννη της Αυστρίας, όπως σωστά εν προκειμένω γράφει ο βουλευτής (πηγή: https://web.archive.org/…/us-health-coronavirus-austria…). Η πορεία αυτή διοργανώθηκε από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, απέναντι στα μέτρα ενάντια στον νέο κορωνοϊό. Σύμφωνα μάλιστα με μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της πορείας δεν τηρήθηκαν μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας και η απόσταση ανάμεσα στους διαδηλωτές (πηγή: https://archive.is/H2EVR#selection-1068.0-1068.1). Απόδειξη της μαρτυρίας για μη τήρηση μέτρων από την πλειοψηφία του κόσμου, αποτελεί και 4ωρο βίντεο που έχει ανέβει στο YouTube και παρουσιάζει ολόκληρη τη διάρκεια της πορείας (βρείτε το εδώ https://www.youtube.com/watch?v=8fz-L-XL4oM).

Εξ αρχής θα έπρεπε να προβληματίσει ο ισχυρισμός περί μη καταστολής της συγκεκριμένης διαδήλωσης από πλευράς αστυνομίας και κατ’ επέκταση συμμετοχής της σε αυτήν, λαμβάνοντας υπόψιν δύο γεγονότα. Πρώτον, σύμφωνα με την Αυστριακή αστυνομία συνελήφθη ένας αριθμός διαδηλωτών (ο οποίος αριθμός δε δόθηκε στη δημοσιότητα) και δεύτερον επιδόθηκαν περίπου 850 κλήσεις σε διαδηλωτές για μη συμμόρφωση με τα μέτρα απέναντι στον νέο κορωνοϊό (πηγή 1: https://archive.is/H2EVR#selection-621.237-621.245 , πηγή 2: https://web.archive.org/…/hundreds-arrested-at-anti… ).

Έτσι και με βάση τα παραπάνω, ο αναγνωρισμένος από το IFCN (International Fact-Checking Network) οργανισμός CORRECTIV, αποφάσισε να ελέγξει την αξιοπιστία του ισχυρισμού, επικοινωνώντας απευθείας με την Αυστριακή αστυνομία (πηγή: https://correctiv.org/…/wien-youtube-video-zum-einsatz…/).

Η απάντηση που έλαβε για το περιστατικό μέσω του εκπροσώπου της αστυνομίας στη Βιέννη, ήταν πως η συνοδεία της πορείας από την αστυνομία έγινε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ειρηνική και μη-βίαιη έκβασή της. Παράλληλα πως η τακτική που ακολουθεί η αστυνομία όταν διεξάγεται μία πορεία εξαρτάται πάντα από τον χαρακτήρα της εκάστοτε πορείας. Έτσι, το γεγονός πως στο βίντεο διακρίνονται αστυνομικοί που κρατούν τα κράνη τους στα χέρια, σε εκείνη τη φάση της διαδήλωσης, ανταποκρινόταν στην τακτική που είχε επιλέξει η αστυνομία να ακολουθήσει για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Μια τακτική που όπως αναφέρεται, είναι αρκετά συνήθης στη χώρα.

Συμπέρασμα: Όχι, βίντεο λίγων δευτερολέπτων όπου παρουσιάζει αστυνομικούς να κρατούν τα κράνη τους στα χέρια κατά τη διάρκεια πορείας στη Βιέννη, δεν αποδεικνύει πως συμμετείχαν σε αυτή και δεν την κατάστειλαν. Στη συγκεκριμένη πορεία έγιναν συλλήψεις διαδηλωτών και επιδόθηκαν 850 περίπου κλήσεις σε διαδηλωτές για μη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία της Αυστρίας. Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπο της αστυνομίας στη Βιέννη, η τακτική που ακολουθήθηκε με αστυνομικούς να κρατούν τα κράνη στα χέρια τους κατά τη διάρκεια κομματιού της πορείας ήταν συνειδητή και είχε σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Θ.Κ.

Υ.Γ. Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι βασισμένο ΚΑΙ στη δουλειά οργανισμών και σελίδων που έχουν ήδη κάνει fact-check το συγκεκριμένο θέμα. Ως ζήτημα δεοντολογίας λοιπόν, επιλέγουμε να το αναφέρουμε άμεσα (https://correctiv.org/…/wien-youtube-video-zum-einsatz…/).

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού