Είναι αλήθεια πως όσοι εμβολιάστηκαν απέναντι στην Covid-19, γίνονται αυτομάτως πειραματόζωα;

Περισσότερες από 1400 κοινοποιήσεις μέσα σε δύο ημέρες έχει λάβει ποστ που ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα στις 28 Δεκέμβρη. Στο εν λόγω ποστ συναντούμε μία σειρά από ισχυρισμούς όπως είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ότι όσοι πολίτες προχωρήσουν σε εμβολιασμό θα γίνουν πειραματόζωα αλλά και το ότι οι εμβολιασμοί αυτοί βρίσκονται σε αντίθεση με τον κώδικα της Νυρεμβέργης. Επιλέγουμε να αποδομήσουμε λοιπόν τους ισχυρισμούς ξεχωριστά, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον αναγνώστη.

Ισχυρισμός 1ος: Όσοι εμβολιαστούν θα γίνουν πειραματόζωα.

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός με βάση τη συντάκτη του ποστ, βασίζεται στο ότι ‘’η Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της κλινικής ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ μελέτης ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ είναι η 27η Ιανουαρίου του 2023’’. Ως απόδειξη του ισχυρισμού μάλιστα μας δίνει και την πηγή της (εδώ https://web.archive.org/…/clinical…/ct2/show/NCT04368728). Το site ClinicalTrials.gov που δίνεται, περιέχει πληροφορίες σχετικά με ιατρικές μελέτες που αφορούν ανθρώπους-εθελοντές και κατά κύριο λόγο κλινικές μελέτες (https://web.archive.org/…/cli…/ct2/about-site/background).

Η κλινική μελέτη που παρουσιάζεται από τη συντάκτη στην πηγή της, αφορά το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech, το οποίο έχει λάβει έκτακτη έγκριση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο (πηγή 1: https://web.archive.org/…/news/world-us-canada-55265477 πηγή 2: https://web.archive.org/…/news/world-europe-55401136 πηγή 3: https://web.archive.org/…/articles/d41586-020-03441-8).

Όπως εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε στον σχεδιασμό της μελέτης, οι συμμετέχοντες-εθελοντές αριθμούν 43998 (εκ των οποίων περίπου οι μισοί έλαβαν το πραγματικό εμβόλιο και οι άλλοι μισοί το εικονικό φάρμακο). Στη συνέχεια παρατηρούμε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες. Η πρώτη (29 Απριλίου του 2020) αφορά την ημέρα όπου ξεκίνησε η μελέτη, η δεύτερη (30 Ιουλίου του 2021) αφορά την ημέρα όπου υπολογίζεται πως θα έχουν συλλεγεί τα δεδομένα που αφορούν τις πρωτεύουσες μετρήσεις των αποτελεσμάτων του εμβολίου και η τρίτη (27 Ιανουαρίου του 2023) την ημέρα που υπολογίζεται πως θα έχουν συλλεγεί όλα τα απαραίτητα δεδομένα και έτσι η μελέτη θα ολοκληρωθεί.

Μήπως αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι θα εμβολιάζονται έως την ολοκλήρωση της μελέτης θα είναι πειραματόζωα; Όχι ακριβώς. Και για τον λόγο αυτόν έχουμε να ευγνωμονούμε τους εθελοντές της μελέτης αυτής. Τους 43998 ανθρώπους που εξ αρχής αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές με αποτέλεσμα σήμερα να γνωρίζουμε τι παρενέργειες είναι πιθανότερο να συναντήσουμε μπροστά μας (για περισσότερες πληροφορίες περί παρενεργειών που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής διαβάστε αυτή την αποδόμησή μας https://www.facebook.com/…/a.111996220…/193738229112492/).

Σημαίνει μήπως ότι δεν πρόκειται να συναντήσουμε και κάποια παρενέργεια στο μέλλον που δεν περιμέναμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής; Σε καμία περίπτωση. Όταν εμβολιάζεις από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους έως δισεκατομμύρια, είναι αναμενόμενο πως σε κάποιους θα συναντήσεις παρενέργειες που δεν περίμενες, ακόμη και αν δοκίμαζες το εμβόλιο για χρόνια και με μεγαλύτερα δείγματα εθελοντών. Το ζήτημα είναι το υγειονομικό όφελος που προσφέρουν τα εμβόλια να υπερτερεί του υγειονομικού ρίσκου που προκαλούν (οι άνθρωποι δηλαδή που θα σωθούν λόγω του εμβολιασμού να είναι περισσότεροι από όσους θα συναντήσουν παρενέργειες ή ακόμη χειρότερα θα καταλήξουν από αυτό). Και αυτό φαίνεται πως ισχύει με τα σημερινά δεδομένα. Για αυτό και το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech για το οποίο γίνεται λόγος, έχει λάβει έκτακτη έγκριση από τους αρμοδίους οργανισμούς για χρήση σε Η.Π.Α., Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισχυρισμός 2: Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Όχι ο εμβολιασμός για την covid-19 ΔΕΝ είναι σήμερα υποχρεωτικός. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε μία πολύ κακή ερμηνεία του νόμου 4682/2020, με τον οποίο έχουμε ασχοληθεί τόσο εμείς στο τελευταίο μας βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube (μπορείτε να το δείτε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=85z7EJ_hJMA&t=1220s) όσο και διαφορετικός οργανισμός κατάρριψης ψευδών ειδήσεων σε περίπτωση που προτιμάτε περισσότερο να διαβάσετε περί αυτού (http://web.archive.org/…/26/ipoxreotiko-emvolio-covid19/).

Ισχυρισμός 3: Σύμφωνα με τον κώδικα της Νυρεμβέργης, πολλά από όσα συμβαίνουν δεν ισχύουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρνητές των εμβολίων επικαλούνται τον κώδικα της Νυρεμβέργης (διαβάστε τις αρχές του εδώ https://web.archive.org/…/bid/359393/nuremberg-code-1947) για να πουν πως όσα συμβαίνουν είναι παράνομα. Βέβαια ο κώδικας της Νυρεμβέργης δεν είναι από μόνος του νομικά δεσμευτικός, αλλά αποτελεί σήμερα περισσότερο μία σειρά από ηθικές οδηγίες σε επίπεδο έρευνας (πηγή 1: https://web.archive.org/…/articles/10.1186/1472-6939-13-16 και πηγή 2: https://web.archive.org/…/www…/pmc/articles/PMC3121268/) αν και κομμάτια του έχουν ενσωματωθεί σε εγχώρια και διεθνή δίκαια. Ειδικά όμως το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έρχονται σε αντίθεση με τον κώδικα της Νυρεμβέργης έχει καταρριφθεί από άλλους οργανισμούς (https://web.archive.org/…/principles-nuremberg-code-are…).

Ισχυρισμός 4: Η εθελοντική συναίνεση του εξεταζομένου είναι απολύτως απαραίτητη με βάση τον κώδικα της Νυρεμβέργης.

Ακόμη και εάν θεωρήσουμε πως η κλινική μελέτη του εμβολίου των Pfizer/BioNtech ανήκει στη σφαίρα του πειράματος σε άνθρωπο, οπότε την αγγίζει το πλαίσιο του κώδικα της Νυρεμβέργης, η υπογεγραμμένη συναίνεση του κάθε συμμετέχοντος ήταν βασικό κριτήριο συμμετοχής σε αυτήν, όπως μπορούμε να δούμε στα κριτήρια που παρατίθενται στο τέλος της σελίδας (https://web.archive.org/…/clinical…/ct2/show/NCT04368728). Το ίδιο προφανώς ισχύει μέχρι στιγμής και για τον γενικό πληθυσμό μιας και ο εμβολιασμός όπως προείπαμε δεν είναι υποχρεωτικός.

Ισχυρισμός 5: Δεν έγιναν πειράματα εμβολιασμού σε ζώα και κατευθείαν τα ξεκινήσαμε στους ανθρώπους.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Συγκεκριμένα το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech χρησιμοποιήθηκε σε ποντίκια και μακάκους (πηγή 1: https://web.archive.org/…/pfizer-biontech-report-strong… και πηγή 2: https://web.archive.org/…/fact-checking-afs:Content…) την ίδια περίοδο που είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση της κλινικής μελέτης.

Ισχυρισμός 6: Δεν αποφεύγεται κάθε περιττή σωματική και ψυχική οδύνη και τραυματισμός με τον εμβολιασμό, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει με βάση τον κώδικα της Νυρεμβέργης.

Προφανώς η συντάκτης αναφέρεται σε τυχόν παρενέργειες οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν μετά τον εμβολιασμό, εντάσσοντάς τες στο πλαίσιο των περιττών σωματικών και ψυχικών τραυματισμών. Παρόλα αυτά οι παρενέργειες είναι άσχετες με τη συγκεκριμένη οδηγία, ακριβώς επειδή είναι μη αναμενόμενες για τον άνθρωπο που εμβολιάζεται. Δε γνωρίζουμε από πριν εάν ο άνθρωπος που εμβολιάζεται θα παρουσιάσει συγκεκριμένες παρενέργειες και εάν το γνωρίζουμε, τον αποκλείουμε από τον εμβολιασμό όπως εξάλλου συμβαίνει με διάφορες ομάδες πληθυσμού σε διάφορα εμβόλια.

Από την άλλη εάν πριν εμβολιαστούμε μας ανάγκαζε κάποιος να κόψουμε το χέρι μας, χωρίς να υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος, τότε ίσως θα είχε κάποια σημασία το ζήτημα της περιττής σωματικής και ψυχικής οδύνης ή τραυματισμού με το οποίο ασχολείται η συντάκτης.

Συμπέρασμα: Το εν λόγω ποστ προχωρά σε μία σειρά από ισχυρισμούς που κατά βάση δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Θ.Κ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού