Έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση έξτρα 10.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη για να παραμείνει στην Ελλάδα;

Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό «Βεργίνα» και τον δημοσιογράφο Στέργιο Καλογηράτο, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, «δίνει συγκεκριμένα 10.000€ σε κάθε μετανάστη για να μπορέσει να μένει στην Ελλάδα». Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι μία 6 μελής οικογένεια μεταναστών με τον πρόχειρο αυτό υπολογισμό, θα λαμβάνει 60.000€ τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με τον ίδιο είναι έξτρα ενίσχυση από αυτά που ήδη λαμβάνουν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τις ΜΚΟ. Το εν λόγω βίντεο έχει μέχρι στιγμής λάβει πάνω από 4,000 κοινοποιήσεις και 200,000 προβολές στον προσωπικό λογαριασμό του δημοσιογράφου (Εικόνα). Είναι όμως ακριβή τα στοιχεία που παρουσιάζει; (Το βίντεο για όποιον ενδιαφέρεται είναι διαθέσιμο εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Z-bXUyViXgc)

Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί παρερμηνεία, ηθελημένη ή όχι, του νέου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης που ανανεώθηκε στις 23/09/2020. Ο νέος αυτός κανονισμός αναφέρει συγκεκριμένα ότι τα έξοδα για τα κράτη μέλη για τον κάθε πρόσφυγα (και όχι γενικά και αόριστα μετανάστη) θα αντισταθμιστούν από πληρωμή από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό ενός ποσού της τάξεως των 10,000€, ενώ αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει στις 12,000€ σε περίπτωση που αφορά ασυνόδευτο ανήλικο, εφάπαξ. (https://web.archive.org/…/legal-content/EN/TXT/PDF/…, σελίδα 78)

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι αυτά τα χρήματα θα τα καρπωθούν τα κράτη τα οποία φιλοξενούν τους πρόσφυγες και όχι οι ίδιοι όπως ισχυρίζεται ο κύριος Καλογηράτος. Μάλιστα, ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σκοπεύει να προσφέρει αυτά τα χρήματα στα κράτη μέλη της ως κίνητρο για να αποδεχθούν μεγαλύτερο όγκο ανθρώπων. Προέβη δε σε αυτήν την απόφαση, με γνώμονα την παλαιότερη απροθυμία χωρών όπως η Δανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία να τους δεχθούν. Τα χρήματα αυτά παρέχονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη που τους φιλοξενούν για καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στέγασης και μετακινήσεων. (πηγές https://web.archive.org/…/eu-proposes-to-ditch-refugee… και https://web.archive.org/…/eu-migrants-asylum…).

Συμπέρασμα: Όχι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε χρηματοδοτεί τους πρόσφυγες και μετανάστες με έξτρα 10,000 ευρώ για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά δίνονται απευθείας στα κράτη τα οποία δέχονται τους μετανάστες. Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση μόνο την Ελλάδα και προσφέρονται ως ένα μέτρο για να υπάρξει μία προθυμοποίηση άλλων κρατών μελών που δεν αντιμετωπίζουν μαζικές εισροές προσφύγων, ώστε να συμμετάσχουν στην επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Τ.Π.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού